Руcия готова за диалог с ЕС

Знаме ЕС

Русия се надява скоро да бъдат преразгледани принципите за отношенията ѝ с EC.

След незаконното анексиране на Крим и умишленото дестабилизиране на Украйна, ЕС прие и започна постепенно да налага ограничителни мерки срещу Русия.

Налагат се различни видове ограничителни мерки: дипломатически мерки, индивидуални ограничителни мерки (замразяване на активи и ограничаване на пътуванията), ограничения за икономическите отношения с Крим и Севастопол, икономически санкции, ограничения за икономическото сътрудничество.

www.consilium.europa.eu

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да води разговори с ЕС и се надява страните от съюза да подкрепят диалога. Според него в момента Полша и други страни подкрепят запазването на правилата, но други европейски представители смятат, че те трябва да бъдат преразгледани.

Привърженик на идеята за нов диалог с Русия е френският президент Еманюел Макрон, който отдавна призовава за промяна на водената през последните години европейска политика към Русия.

Ще потъпка ли ЕС ценностите и правата, които проповядва? Русия наруши международното право и застраши международния правен ред, който защитава териториалната цялост, единството и суверенитета на всички държави. Ще направят ли компромис лидерите на ЕС със страна, която потъпква всички правила и закони, страна, която до ден днешен нарушава човешките права, налагайки системни ограничения на основните свободи, като свободата на изразяване, вероизповедание или убеждения и на сдружаване, както и правото на мирни събрания, на живеещите на незаконно анексираната украинска територия?

В нарушение на международното хуманитарно право жителите на Крим биват принуждавани да приемат руско гражданство и са набирани във въоръжените сили на Руската федерация.

В името на какво би се променила външната политика на ЕС спрямо Русия?