На първо място ли е България по свобода на словото?

Журналистиката е опасна

Преди няколко дена министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви в предаване на БТВ, че България е на едно от първите места по свобода на словото. Нека си спомним какво се случи от началото на годината досега.

На 1ви януари Силвия Зурлева е намерена мъртва в дома си. Намерена е от мъжа си Минко, който е подал сигнал до Спешния център.  Силвия Зурлева е председател на Съвета на директорите на Нова телевизия  от март 2001 г. е, а от 2009 г. – главен консултант на телевизията и член на Управителния съвет на Нова Броудкастинг Груп. Напуска телевизията на 8 май 2019 г.  след като „Нова Броудкастинг Груп“ става собственост на придворните олигарси - братя Домусчиеви.

На 17ти март главният редактор на в. „168 часа“ и разследващ журналист Слави Ангелов е нападнат и пребит на столичния булевард „Дондуков“. По първоначална информация нападателите са били няколко. Ангелов е бил откаран Университетска болница „Царица Йоана“. Няколко дни по-късно зам. председателя на Европейската комисия - Вера Юрова написа в Туитър:    „Това просто не може да се случва. Хората, които стоят зад бруталната атака срещу разследващия журналист Слави Ангелов, трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Мислите ми са с него, семейството и колегите му. Сигурността на журналистите трябва да е приоритет във всяка държава.“ Въпреки това повече от месец по-късно Слави Ангелов е забравен от медиите и до сега няма яснота дали има някакво развитие по-случая. На хората в същото време е трудно да повярват, че е токова трудно да бъдат открити едни махленски биячи, ако наистина е такъв случая.

Вчера (дрогиран  според полицията) младеж на 22г. се заби в колата на дългогодишния телевизионен водещ Милен Цветков  , което предизвика смъртта му. Интересното в случая е, че Цветков е бил спрял на червен светофар на кръстовище, без да има други коли около него, при което младия шофьор се врязва в спрелия автомобил на водещия без дори да натисне спирачка.

В края на 2018г. телевизионната водеща Виктория Маринова е изнасилена и убита. Последното ѝ предаване беше свързано с разследване на журналистите от сайта Бивол свързано с групировката „Джи Пи Груп“.

Тук следва да си зададем въпроса дали има свобода на словото в България и дали професията журналист е най-опасна в България!