България падна до 112 място по свобода на словото след 12 години управление на ГЕРБ

България пада с едно място в тазгодишната класация за свобода на медиите на организацията „Репортери без граници“ и вече заема 112-о място от общо 180 държави, включени в индекса. Страната ни е последна в ЕС по този показател, а като основни причини за влошаване на медийната среда у нас са посочени насилието над журналисти и непрозрачното финансиране на медии с европейски средства от българската държава.

На първо място ли е България по свобода на словото?

Преди няколко дена министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви в предаване на БТВ, че България е на едно от първите места по свобода на словото. Нека си спомним какво се случи от началото на годината досега.

България отново на 111 място по свобода на словото за 2018г.

В класацията си за 2019г. Репортери Без Граници класират отново България на 111 място, което е предпоследно място в Европа - само след Беларус, и последно в ЕС. В секцията си за България е поставен следващия текст:

Борисов е възмутен от негативната оценка на ЕК за свободата на словото у нас

 

Бойко Борисов е недоволен от новия мониторингов доклад за напредъка на България и по специално от негативната оценка за свободата на словото у нас.

Премиерът на България призова за дебат по темата с участието на ресорните европейски комисари и даде примери колко свободно е словото в страната ни.