Дори комунистите в Куба отмениха първомайския парад

Парад на 1ви май в Хавана

Традиционният майски парад в Хавана, който ежегодно събира около 1 милион работници, беше отменен поради огнище на болестта, причинена от новия коронавирус. Това съобщи във вторник вестник Granma. Решението за отмяна на парада е взето на заседание на Политбюро на Централния комитет на Комунистическата партия на Куба, ръководено от първия секретар Раул Кастро.

Лидерът на Комунистическата партия инструктира членовете на партията да изработят алтернативни възможности за провеждане на парад, включително да проучат възможността за „виртуална демонстрация на синдикатите“. Както отбелязва France-Presse, празникът на работниците в международния ден на труда се организира в Куба всяка година след революцията от 1959 г., с изключение на 1994 и 1995 г., когато парадът не се проведе поради икономически трудности на острова. Според кубинските власти в момента са потвърдени 186 случая на зараза с нов коронавирус, шест души са загинали. На фона на епидемията правителството спря междурегионалния пътнически трафик, ограничи заминаването на гражданите в чужбина и временно отмени учебните часове.

За разлика от кубинските им партньори, в Русия Парада на победата на Червения площад ще бъде проведен. Танковете които щели да участват в него - Т-72Б3М и Т-90М, имали защита срещу коронавирус предадоха от ТАСС.