Борисов разпореди уволнението на ръководството на ББР

Стоян Мавродиев

Проблемът със скандално отпуснатия кредит в размер на 75 млн. лв. от Българска банка за развитие (ББР) на дружество, свързано с колекторската фирма "С.Г. груп" беше решен бързо и по „царски“ от премиера Борисов.

След като публично изясни, че нито той, нито Дончев, нито финансовият министър Владислав Горанов са били запознати с казуса около отпускането на въпросния кредит той разпореди на икономическия министър, който е принципал на банката, незабавно да освободи борда на директорите и изпълнителния директор на банката.

"Възмутен съм от това, което направи ББР. Понеже и финансовият министър ми каза, че с него никой не се е консултирал, и с министърът на икономиката, който е принципал на тази банка също. Разпоредил съм изпълнителен директор и борд да бъдат незабавно освободени. Нито аз съм знаел, но не ми отива да го кажа, защото Банката действа. За народа това е държавна банка. Министърът да свиква борда и да освобождава всички в нея", обяви Борисов.

Ето така еднолично се решават проблемите в нашата „демократична“ „парламентарна“ република. Няма разследващи органи, няма съд, няма присъда. Излиза на бял свят скандал, виновният се посочва, премиерът геройски се намесва и разпорежда уволнението му, а после му се намира ново уютно работно местенце.

Защо и как е отпуснат кредита без знанието на надзорния съвет, който е назначен от икономическия министър Емил Караниколов и в него влиза и заместникът му Лъчезар Борисов? С какво е обезпечен този кредит? Какви са капиталите на банката, законни ли са сделките, които прави? Въпроси, които ще останат без отговор, пари, които ще потънат в нечии джоб и отговорност и наказание, което никой няма да понесе.

Ако върнем събитията назад във времето, преди да поеме поста на изпълнителен директор в ББР, от 2010 до 2016 г. Стоян Мавродиев беше председател на Комисията за финансов надзор. Мандатът му в комисията бе съпътстван също с редица скандали, които просто останаха да висят във миналото, а той спечели поста на изпълнителен директор в ББР.

С интерес ще очакваме на какъв пост ще поставят Мавродиев този път, явно е доста ценен кадър за някого, след като успява да излезе чист след редица скандали и да се задържи на позиция.