ООН за пореден път осъди агресията на Русия в Крим, Черно и Азовско море

ООН за пореден път предупреждава Москва да прекрати агресивната си политика в региона

 

Организацията на обединените нации за пореден път осъди агресивните действия на Москва в Крим. Според Генералната асамблея на световната организация Русия няма право да мобилизира в армията си жители на полуострова в качеството си на държава-окупатор.  

В резолюцията, озаглавена "Проблемът с милитаризацията на Автономна република Крим и град Севастопол (Украйна), и на части от Черно и Азовско море", се отправя предупреждение към Москва да прекрати тази незаконна дейност, да изведе войските си от полуострова и да прекрати окупацията на украински територии. В документа се изразява безпокойство от руското блокиране на корабоплаването през Керченския пролив и големи части от Черно и Азовско море под предлог, че се провеждат учения. Осъжда се и постояването на Керченския мост, ограничаващ размера на плавателните съдове, които могат да преминават през пролива.

"Проблемите със сигурността и нарастващото военно присъствие в Черно и Азовско море продължават да дестабилизират икономиката и социалната сфера, особено в крайбрежните райони на Украйна", се казва в документа. Той е внесен от представителите на 39 държави, сред които са САЩ, България, Великобритания, Германия, Франция, Украйна, Италия, Швеция, балтийските страни, Унгария. За резолюцията гласуваха 63 страни, 19 бяха против, 66 се въздържаха.

По-рано тази година ООН осъди политиката на Москва за промяна на етническия състав на населението в Крим. В доклад на генералния секретар на световната организация Антонио Гутериш се казва, че Русия съзнателно променя състава на населението в Крим. От анексирането на полуострова през 2014 г. там са се заселили близо 140 000 руски граждани. Същевременно неруски граждани биват принудително изселвани. Опитите на Москва съзнателно да промени състава на населението на Крим представляват нарушение на Четвъртата Женевска конвенция, констатира докладът на Антонио Гутериш.

Въпреки призивите на ООН и редица западни държави обаче Москва продължава с агресивната си политика в региона, показват анализите на международни експерти.

 

Тагове