Изхвърлиха Русия от олимпийските игри и световното по футбол

Москва манипулира данните на руската антидопингова агенция, заради което бе изхвърлена от международните състезания

 

Русия получи забрана да участва в големи международни състезания за четири години.  Забраната се отнася и за олимпийските игри в Токио 2020-а, както и за световното по футбол в Катар през 2022 г. Освен това страната няма да има право да домакинства на световни първенства. Решението за едно от най-тежките наказания в историята на спорта е на изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция (WADA) и е взето единодушно на заседание в Лозана, обявиха от организацията. То е наложено заради манипулиране на данните от московската лаборатория. "Русия получи пълна възможност да си подреди къщата и да се завърне в световната антидопингова общност за доброто на спортистите си и в името на спорта, но вместо това избра да продължи с измамите и отричането", заяви президентът на WADA Крейг Рийди.

Допинг скандалът с Русия започна през 2015 г. Тогава WADA откри мащабна схема за допинг, подкрепяна от държавата. Впоследствие Русия беше извадена от олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016. Преди година WADA възстанови правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), за което понесе много критики от международната спортна общност. Тогава страната се съгласи да предостави данните от московската лаборатория. WADA отчете това като успех, но по-късно обяви, че получената информация по всяка вероятност е манипулирана, заради несъответствие в някои данни.

Русия няма да може да използва знамето, химна и да се изписва името ѝ на олимпийски игри и други спортни събития. Спортистите, които докажат, че са чисти, могат да участват под неутрален флаг. Въпреки наказанието руският национален отбор по футбол ще може да участва на европейското първенство, на което Санкт Петербург ще приеме мачове, тъй като надпреварата е организирана от УЕФА. Русия обаче няма да може да играе на световното по футбол в Катар през 2022 г.

Вицепрезидентът на WADA Линда Хелеланд заяви, че е настоявала за още по-тежко наказание. "Боя се, че това не е достатъчно. Дължим го на чистите спортисти", заяви тя. "Това е най-големият скандал в спорта, който светът някога е виждал", добави Хелеланд. Според нея Русия трябва да се извини за болката, която спортистите и привържениците са понесли.

Руският премиер Дмитрий Медведев коментира решението на антидопинговата агенция в типичния за Кремъл стил. Той заяви, че изключването на Русия от големите спортни състезания за четири години е "продължение на антируската истерия". Генералният директор на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Юрий Ганус признава, че няма вероятност наказанието да бъде опростено. По думите му при добри резултати санкцията може да бъде намалена.