Туск: Русия не е наш стратегически партньор, а наш стратегически проблем

Доналд Туск

 

Русия не е наш стратегически партньор, а наш стратегически проблем. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в реч за откриването на учебната година в Колежа на Европа в Брюж, съобщава Гардиън. Стратегическата цел на руския президент Владимир Путин "не е само да си върне контрола върху териториите на бившия Съветски съюз, но и системно да отслабва ЕС, провокирайки вътрешни разделения", допълни той. Туск защити твърдия си подход към Путин по време на мандата си в Брюксел, който ще приключи на 1 декември. "Трябваше публично да напомням на другите почти всяка седмица, че Русия не е наш стратегически партньор, а наш стратегически проблем".

Самият Туск е бил вкаран за кратко в затвора от комунистическия режим в Полша през 80-те години на миналия век заради членството си в антикомунистически синдикат и сред малкото европейски лидери, които отлично разбират скритите мотиви зад официалната политика на Москва. В началото на неговия мандат в Брюксел Русия нахлу в Украйна и Туск бе сред тези, които най-остро критикуваха руската експанзия. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше бюрократите в ЕС, които заемаха по-мека позиция по отношение на Кремъл, припомня Гардиън.

„Европа няма да бъде суверенна без приобщаването на Балканите и без независима Украйна“, добави в речта си Туск. Той отбеляза, че неведнъж в изтичащия си мандат се е налагало да убеждава държавите от ЕС да запазят единство за продължаването на санкциите срещу Москва, както и при преговорите с Лондон и за оставането на Гърция в еврозоната. По думите му при разговорите около въвеждането на задължителни квоти за разпределянето на мигрантите в ЕС се е стигнало до силни спорове. „Беше по-лесно да се въведат квоти, отколкото да се защитят границите. Разбра се, че защитата на бежанците не трябва да бъде в противоречие със задължението към собствената ни гранична сигурност“, посочи Туск.