Роднини на Асад с апартаменти за 40 млн. долара в Москва

Асад и ПУтин са близки отношения, а Русия е сред най-яростници поддръжници на режима в Сирия

 

Роднини на сирийския лидер Башар Асад притежават поне 18 луксозни апартамента в Москва. Те се намират в баровски комплекс в руската столица и са купени през последните 6 години от братовчеди на Асад и техни близки. Стойността на сделките е около 40 милиона долара. Това показва разследване на неправителствената организация за борба с корупцията "Global Witness" и "Файненшъл таймс".

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков е коментирал пред разследващите, че Кремъл не е в течение на тези покупки и че "не е необходимо да бъде в течение". "Русия има напълно свободен пазар и много нейни граждани, както и чужденци, купуват недвижима собственост. Това е нормална практика", е заявил Песков.

Луксозният комплекс от стъкло и стомана край река Москва е символ на „арогантността на руската петролна икономика“, смятат от "Global Witness". Документите показват, че от 2013 г. в Москва са си купили апартаменти членове на семейството на вуйчото на Башар Асад - Мохамад Махлуф. 13 от апартаментите са лична собственост на президентския братовчед Хафиз Махлуф или на негови фирми. Той е обвиняван в изтезаване на политически противници в Сирия. Други два луксозни апартамента са собственост на друг братовчед на Асад - влиятелния сирийски бизнесмен Рами Махлуф. Други три апартамента са на трима от братята на Махлуф. По данни на разследването, най-малко 4 от тези имоти се използват за жилища. Всичките роднини на Асад, които притежават недвижима собственост в Москва, са в списъците със санкции на ЕС и САЩ. За покупките са използвани офшорни компании, регистрирани в Ливан. Техни представители, както и самите роднини на Асад, не са отговорили на въпросите на изданията. По информация на "Global Witness", една от фирмите на семейство Махлуф - Briana SAL Offshore, в миналото е оказвала услуги на руската Сбербанк. През 2012 и 2013 г. "Ройтерс" и "Уолстрийт джърнъл" съобщиха, че режимът на Асад има сметки в други две големи руски банки - Газпромбанк и ВТБ.

Коментарът на "Global Witness" е, че сделките с недвижими имоти са доказателство, че Русия помага на семейството на Асад и неговите близки, които се крият в Москва. Русия оказва военна помощ на Асад от 2015 г. насам.