Разследването за сваления малайзийски боинг разкри следи, които водят към Кремъл

Владислав Сурков

 

Международната група, разследваща свалянето на малайзийския боинг над Източна Украйна, разпространи записи от разговори, които насочват следите на извършителите на покушението към Кремъл. Разговорите са водени през лятото на 2014 година от няколко души, сред които и близък съветник на президента Владимир Путин. Това е Владислав Сурков, който е разговарял с двама лидери на самообявилата се Донецка народна република, обвинени през юни в убийство заради смъртта на почти 300 души на борда на самолета. Разговорите между официални лица в Москва и проруските сепаратисти в Източна Украйна са водени по модерни телефони с кодиран сигнал, предоставени от руските специални служби. Разговорите зачестяват в навечерието на трагедията с полет МН17, уточняват следователите от международната разследваща група, базирана в Холандия и призовават свидетели на събитията да потърсят контакт с тях. "Свидетелствата за близки връзки между лидерите на ДНР и руски правителствени лица повдигат въпроси за тяхното възможно участие в разполагането на ракетната система, с която на 17 юли е свален МН17", се казва в официалното съобщение. В разговор от 3 юли 2014 г. разследващите съобщават, че Сурков заявява, че от Русия идват подкрепления. "В събота вече поеха на юг, за да са в пълна бойна готовност."

Ръководеният от холандци екип съобщава още, че сепаратистите са били в контакт и със Сергей Аксьонов - назначеният от Кремъл лидер на анексирания Крим. Разговори между бунтовниците и властите в Москва "се водят всеки ден и в тях се обсъждат административни, финансови и военни въпроси на ДНР", се казва още в съобщението на Обединената следствена група. Русия и до днес отрича да е изпращала свои редовни войски, оръжие и пари на сепаратистите.

Сред записите са и разговори на така наречения министър на отбраната на ДНР Игор Гиркин (Стрелков) и "премиера" Александър Бородай. В един от тях Бородай казва, че изпълнява заповеди и защитава интересите "изключително на една държава, Руската федерация". В друг запис на разговор, от август 2014 г., Гиркин съобщава на Бородай, че "се връщам в щаба", след което и двамата напускат Донецк.

Москва веднага отхвърли съобщението и го определи като "фалшива новина", защото Русия нямало как да провери автентичността на записите.