Бивш шеф на венецуелското разузнаване изчезна в Испания преди екстрадиция в САЩ

Уго Армандо Кархавал

 

Бившият шеф на военното разузнаване на Венецуела генерал Уго Армандо Кархавал изчезна в Испания няколко дни след като съд одобри искането на САЩ за екстрадирането му по обвинения в наркотрафик.  След съдебното решение в петък полицията отишла в къщата му в Мадрид, но не го открила. Сега Кархавал е обявен за издирване.

През септември испански съд отхвърли искането на САЩ за екстрадиция на Карвахал, след като той прекара 5 месеца в предварителния арест. Следващата съдебна инстанция обаче отмени отказа за екстрадиция, като уважи обжалването на прокуратурата и нареди той да бъде предаден на властите в САЩ, за да бъде съден.

Карвахал, наричан „Пилето“ е работил за бившия президент на Венецуела Уго Чавес, както и  за наследника му на поста Николас Мадуро. След като бе отстранен от длъжност по-рано тази година, той избяга с лодка в Доминиканската република, а оттам се прехвърли в Испания. Карвахал отдавна е издирван от САЩ по обвинение, че е закрилял наркотрафика на колумбийските партизани от ФАРК. В обвинителния акт от 2011 г. се посочва, че той координирал транспортирането на над 5,6 тона кокаин от Венецуела към Мексико през 2006 г., като дрогата в крайна сметка трябвало да отиде в САЩ. Кархавал отрича връзки с наркотрафика и ФАРК. Изчезването му преди екстрадицията обаче засилва подозренията в неговата съпричастност към наркотрафика.