Световната търговска организация подкрепи САЩ за налагане на мита за европейски стоки за 7.5 млрд.

На нелоялните търговски практики трябва да се сложи край, категоричен е Доналд Тръмп

 

Световната търговска организация (СТО) потвърди, че решението на САЩ да наложат мита върху европейски стоки за 7,5 милиарда долара е справедливо, съобщава CNBC. Организацията потвърди, че администрацията на Доналд Тръмп има право да наложи мита върху европейски стоки заради незаконните субсидии, гарантирани на производителя на самолети Airbus от Германия, Франция, Испания и Великобритания.

САЩ депозираха първите си възражения още през 2004 г. Според Вашингтон субсидирането на разработките за  самолетите Airbus A350 и A380 са нелоялна търговска практика и поставят в неравностойно положение останалите производители. СТО подчертава в решението си, че Брюксел не е предприел мерки да спре субсидиите.

В отговор на нелоялната практика Вашингтон обяви, че ще наложи 100% мита върху европейски износ за САЩ. През април тази година САЩ публикуваха дълъг списък с европейски продукти, които могат да бъдат засегнати с мита. Президентът Доналд Тръмп неведнъж подчертаваше, че Брюксел се възползва от ниските тарифи за внос на европейски стоки в САЩ, като в същото време облага с високи мита американския внос в Европа. По този начин Брюксел с години използва Америка, но на това трябва да се сложи край, подчертава Тръмп.

СТО в същото време разглежда паралелен случай, внесен от ЕС срещу САЩ, че предоставя субсидии на американския производител на самолети Boeing. ЕС твърди, че САЩ са предоставили 20 милиарда долара незаконни субсидии на производителя. Решението може да позволи на Брюксел да наложи мита на САЩ. Окончателното решение се очаква в началото на следващата година.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че ЕС е изготвил списък с американски продукти за 20 милиарда долара, които ще бъдат засегнати с мита след решението за СТО за Boeing.

 

Тагове