Русия подкрепи нелегитимния президент на Венецуела Николас Мадуро

Николас Мадуро се крепи на президентския пост благодарение на подкрепата на страни като Русия, Китай, Северна Корея, Турция

 

Руският вицепремиер Юрий Борисов заяви в Каракас твърдата подкрепата на Москва за нелегитимния президент на Венецуела Николас Мадуро. Изявлението идва дни след като премиерът на Русия Дмитрий Медведев обяви подкрепа за друг комунистически режим – този в Куба. Двете страни изпитват огромни икономически трудности и изпадат във все по-дълбока криза заради санкциите на САЩ и поради неефективните си комунистически икономики. В Куба освен петрол липсват дори традиционни кубински изделия като хаванските пури и захар. Венецуела пък изпадна в истинска хуманитарна криза, като милиони венецуелци напускат страната заради липса на храни, лекарства и други стоки от първа необходимост.   

Москва се превърна в последна надежда за социалистическото правителство на Венецуела, след като руското правителство и петролният гигант Роснефт му предоставиха най-малко 17 милиарда долара заеми след 2006 г. Това обаче не подобрява положението в страната.

Десетки западни и латиноамерикански страни, сред които САЩ и водещи европейски държави обявиха Мадуро за нелегитимен президент на Венецуела. Свободният свят призна председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за държавен глава. Подкрепата на Русия и Китай обаче крепи режима на Мадуро, който уверено води страната към истинска катастрофа.

На среща между руските и венецуелските правителствени служители в Каракас с участието на Борисов венецуелският вицепрезидент Тарек Ел Аисами благодари на Москва за улесняването на доставките на петрол въпреки американските санкции. "Руско-венецуелските отношения са в най-добрия си момент и ние показахме, че насред трудности можем заедно да вървим напред с ефективна политическа и дипломатическа координация между двете правителства", заяви Ел Аисами.

Борисов подчерта подкрепата на Москва за Мадуро. Нарастващият обем на двустранната търговия е признак за легитимността на правителството на президента Николас Мадуро, изтъкна руският вицепремиер. Легитимността на режима на Мадуро се крепи на подкрепата на държави като Русия, Китай, Северна Корея, Турция. Вашингтон неведнъж подчертава, че подкрепата за режима на Мадуро обрича венецуелците на продължаваща мизерия.