Разследване: Само за два дни руската авиация е бомбардирала 4 болници

Журналистическото разследване не оставя съмнение кой стои зад бомбардировките на болници в Сирия

Руската военна авиация е бомбардирала четири болници в северозападната част на Сирия само за два дни през месец май. Данните са от разследване на вестник "The New York Times". Публиткацията се позовава на комуникацията между руските военни, данните за полетите и от свидетелски показания. На сайта на вестника са публикувани снимки и видео от атаките. Според изданието бомбардировките са извършени на 5 и 6 май в провинция Идлиб, който е под контрола на сирийската опозиция. В разследването се посочва, че към момента на въздушните удари една от болниците е била евакуирана, но в другите са загинали хора. Бомбардираните болници са фигурирали в списък със здравни заведения, който е предаден в ООН, за да се предотвратят атаките срещу тях. Информацията от списъка е била достъпна за руските военни.

По данни на ООН, от края на април до средата на септември руските и сирийските правителствени войски са нападнали 54 болници на територията, контролирана от опозицията. Нападението срещу болници се смята за военно престъпление. От външното министерство на Русия са отказали коментар по разследването на "The New York Times", като са отбелязали, че руските военни нанасят удари по старателно проверени цели. По-рано Москва нееднократно отричаше, че има нещо общо с атаките срещу граждански обекти.

В ООН е започнало разследване за бомбардировките над цивилни обекти, преди всичко на болници, в Сирия, но досега не е имало преки доказателства за участието на руската авиация. Разследването на "The New York Times" обаче посочва конкретни болници, времето, когато са били атакувани, както и комуникация между руските пилоти и наземното командване по същото време, които не оставят съмнение за авторството на нападенията.