Пробив: Лондон договори сделка с ЕС за Брекзит без твърда граница в Ирландия

Борис Джонсън ликува: Лондон постигна своето в преговорите с ЕС

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че Великобритания и Европейския съюз са постигнали ново споразумение за Брекзит, съобщава Ройтерс. "Когато има воля, има сделка – имаме я! Тя представлява справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Великобритания и е свидетелство за ангажимента ни да намерим решения. Препоръчвам на Европейския съвет да подкрепи тази сделка", посочи Юнкер.

Британският премиер Борис Джонсън от своя страна заяви: "Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола. Сега парламентът трябва да довърши Брекзит в събота, така че да можем да се придвижим напред към други приоритети като стандарта на живот, Националната здравна служба, престъпността и околната среда", подчерта той. Най-важното е, че споразумението избягва твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

В събота трябва да се проведе извънредно заседание на парламента, на което депутатите да гласуват споразумението. Очаква се по-късно днес сделката да получи одобрението на държавите членки на ЕС.

Междувременно британската лира поскъпна силно днес спрямо долара и по-слабо спрямо еврото, достигайки нови максимални стойности за последните пет месеца след новината за споразумение по Брекзит, предаде Франс прес. Към 12:45 часа българско време британската лира бе поскъпнала с 0.86 на сто спрямо щатския долар, достигайки курс от 1.2942 долара за лира. Спрямо еврото курсът й се повиши с 0.60 на сто до 86.01 пенса за едно евро, минути след като бе достигнала курсове съответно от 1.290 долара и 85.76 пенса за евро - нива, каквито не бе достигала от май.