Европейските лидери одобриха сделката за Брекзит, предстои гласуване в британския парламент

Борис Джонсън успя да договори нова сделка за Брекзит в последния момент

 

Европейските лидери одобриха единодушно споразумението за Брекзит, което бе договорено в последния момент след тежки преговори между ЕС и Великобритания. Това стана ясно след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Лондон ще напусне ЕС на 31 октомври  както вече бе договорено. Оставя се обаче "вратичка" за удължаване на срока и след 31 октомври, ако Камарата на общините на Великобритания гласува "против". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви на пресконференция, че съжалява за напускането на Лондон и се надява някой ден Обединеното кралство да се завърне в Общността. Туск добави, че пробивът в договарянето на новите условия за развода е станал възможен, след като Великобритания се е отказала от предложението си митническите проверки на стоките, внасяни в Северна Ирландия, да се правят във вътрешността на острова и е приела да няма граница между Ирландия и Северна Ирландия. Така контролът ще се осъществява на пристанищата, а движението на стоките и хората в двете части на острова няма да бъде ограничавано. Брюксел пък е оттеглил първоначалното си искане Северна Ирландия да остане в европейския митнически съюз.

Сега предстои споразумението да бъде ратифицирано от британския парламент. Гласуването ще се проведе на извънредна сесия в събота. Премиерът Борис Джонсън е убеден в подкрепата. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин обаче заяви, че Джонсън е договорил по-лоша сделка за Брекзит от тази на предшественичката му Тереза Мей, която бе три пъти отхвърляна от парламента. Той изтъкна, че при настоящите условия лейбъристите не могат да подкрепят договореното. Възражения дойдоха и от северноирландската Демократична юнионистка партия. Тя потвърди, че позицията й за Брекзит не се е променила и не може да подкрепи предлаганото от Борис Джонсън и ЕС споразумение. По-рано ДЮП изрази опасения, че новата сделка за Брекзит може да откъсне Северна Ирландия от останалата част на Великобритания, що се отнася до митниците и регулаторния режим. Лидерът й Арлийн Фостър подчерта, че партията не може да подкрепи предложението заради въпроси, свързани с митниците, както и че липсва яснота по ДДС. Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън също обяви, че тя няма да подкрепи сделката в парламента.