Армията на Швеция възстановява подземна военна база заради руската агресия

Щвеция е поредната европейска страна, която взема мерки срещу нарастващата руска агресия

 

Въоръжените сили на Швеция решиха да разконсервират уникална подземна военноморска база на остров Мускьо заради нарасналата военна заплаха от страна на Русия. Решението е на щаба на шведските военноморски сили, съобщава агенция Униан. "Въоръжените сили са принудени да се адаптират към проблемите, свързани с влошаването на ситуацията", коментира представителката на военноморския флот на Швеция Ребека Ландберг.

Огромната база на о. Мускьо е консервирана през 2004 г. За да бъде въведена отново в експлоатация ще са необходими поне няколко години. Предвижда се там през 2021-2022 година да бъде настанен щабът на военноморските сили на страната. Огромният подземен комплекс е построен за шведския военен флот през 50-те и 60-те година на миналия век за базиране на подводници и на няколко военни кораба в случай на ядрена война. Базата се състои от три огромни тунела, съединени с акваторията на Балтийско море. Първият е двоен, със 145-метров сух док с височина около 40 метра. Той може да се използва за базиране на не много големи надводни кораби. Конструкцията на дока допуска херметизиране и "изсушаване" за ремонт на плавателни съдове. Вторият е 150-метров сух док за обслужване на подводници. Третият док е 350-метров непресушаем тунел. В бункера е разположен и кораборемонтен завод. Всички докове са изолирани със заслони, способни да устоят на ядрен удар.

Вътрешните помещения в базата са проектирани за 1000 души, включително екипажите на плавателните съдове в доковете и техническия персонал. Секции на комплекса са съединени помежду си със система от тунели с обща дължина над 20 километра.

Швеция е поредната държава от демократичния свят, която взема мерки заради нарастваща агресия на Русия. След анексирането на Крим през 2014 година повечето европейски  страни осъзнаха опасността и макар и късно, започнаха да предприемат действия за защита.