След дефицита на бензин във Венецуела – недостиг на пури в Куба

Изумителни дефицити в тоталитарните режими - няма бензин във Венецуела, пури в Куба

 

Тоталитарните режими продължават да изненадват света с изумителни дефицити. След кризата с бензина във Венецуела, един от най-големите производители на петрол в света, сега пък се оказа, че в Куба има недостиг на…. пури. В островната държава също има дефицит на горива от десетина дни, но властта го обяснява със санкциите на САЩ, наложени на Венецуела, която е основният им доставчик. Недостигът на пури, които са запазена марка за Куба и са търсени в цял свят, обаче е сред най-изненадващите дефицити в страната. Освен пури, на пазара липсват още сапун, прах за пране и други стоки за всекидневна употреба. Признанието за странните дефицити е на министъра на вътрешната търговия на Куба Бетси Диас Веласкес, при това направено пред официоза на Кубинската комунистическа партия в. "Гранма".   

Министърката обяснява в интервю за вестника, че първостепенната грижа на партията е снабдяването с хранителни продукти. При това Куба е страна, която внася 80 процента от потреблението си. Поради тази причина "понякога" други стоки, като продуктите за хигиена, започват да липсват на пазарите, отбелязва изданието в опит да оправдае празните щандове в магазините. През есента на миналата година Куба, която дълго време бе световен лидер в производството на захар, за първи път в историята си трябваше да внася големи количества от Франция заради недостига ѝ в страната.

От думите на министърката става ясно, че производството на пури е било "леко засегнато" през септември, защото основният завод на острова, разположен в Олгин, източната част на Куба, затворил заради ремонтни дейности. А когато отново заработил, не успял да пласира производството „заради липса на транспорт и гориво“.

През уикенда по бензиностанциите в Куба се извиваха дълги опашки, на които се е чакало часове наред. В понеделник сутринта ситуацията изглежда леко се е успокоила. Президентът на Куба Мигел Диас-Канел обещал, че в края на септември ще пристигнат танкери и ситуацията относително ще се нормализира през октомври. Диас-Канел обаче не е уточнил откъде по-точно ще пристигнат тези танкери.