Вдъхновени от събитията в Боливия, венецуелците излязоха на протест срещу Мадуро

Хелияди венецуелци излязоха на протест срещу Мадуро

 

Хиляди привърженици на опозиционния лидер на Венецуела Хуан Гуайдо излязоха на улиците на Каракас, като поискаха оттеглянето на президента Николас Мадуро. Демонстрантите носят национални знамена и транспаранти с лозунги като „Мадуро вън!“ и „Следвайте примера на Боливия!“ - препратка към оставката на лидера на тази страна Ево Моралес след обвинения в изборни злоупотреби. "Днес е голяма победа за Венецуела", написа в социалната мрежа Хуан Гуайдо, признат за законен президент от над 50 държави. Той показа и снимки на протестиращи в други венецуелски щати, включително Мерида, Зулия и Фалкон. Гуайдо изрази надежда, че "като в Боливия, градските протести могат да доведат до свалянето на лидера" - в случая близък съюзник на Мадуро - Ево Моралес. "Боливия е източник на вдъхновение за венецуелците. Възможността за демократично, конституционно, мирно предаване на властта, ръководено преди всичко от гражданите, от правото на избор, от фундаменталните права, свободата, за които се борим от години с много жертви - това е избор на вдъхновение."

Социалистическата партия на Мадуро от своя страна свика демонстрация в знак на солидарност с Ево Моралес, който се оттегли от президентския пост в Боливия и избяга в Мексико на 10 ноември. Моралес твърди, че срещу него е извършен преврат след масовите протести срещу преизбирането му на поста.

Размириците продължават и в Чили, въпреки предприетите от правителството мерки за съставянето на нова конституция, която ще замени сегашната, датираща от диктатурата на Аугусто Пиночет. Хората недоволстват обаче и заради ниските заплати, високите разходи за образование и здравеопазване и пропастта между богатите и бедните в страната. Народното недоволство започна на 18 октомври с протести срещу вдигането на цената на билета за метрото. При сблъсъци с органите на реда са загинали повече от 20 души, а ранените са над 2000.