Съдят 17-годишен руски гимназист, защото създал ученически синдикат

Леонид Шайдуров

 

17-годишният Леонид Шайдуров е бил признат за виновен от комисията по въпросите на непълнолетните в Русия, която му наложила глоба от 10 000 рубли и го поставила под наблюдение на инспектората за непълнолетните в Русия. Обвинението срещу него е за организиране на протест. От центъра на наблюдение на екстремизма пък наблюдават всяка стъпка на гимназиста.

Всичко започва миналата учебна година, когато Леонид е в 10-и клас на гимназия №622 и заедно със свои съученици решава да създаде профсъюза „Ученик“. Гимназистите се вдъхновили от студентските обединения в САЩ, а и много неща в гимназията не допадали на учениците.  Леонид е необикновено момче. Не пие, не пуши, не псува, дори не повишава тон. „Той е изключително възпитан, интелигентен, добър и отзивчив“, казва за него бившата му класна. Точно срещу него обаче отделът на Център „Е“ център за противодействие на екстремизма при главното управление на МВР) в Петербург подготвя наказателно дело по член от руския НК за „публични призиви за екстремистка дейност“.

„Не харесваме фиктивността, комерсиализацията и бюрокра[rsjd в образованието. Изобилието от религиозни дисциплини и псевдопатриотични уроци също. Както и заниманията в Юнармия (задължителното военно обучение като извънкласна форма). Както и постоянната пропаганда за управляващата партия „Единна Русия“ на президента Владимир Путин, която правят учителите“, обяснява Леонид. Първоначално участниците в школския профсъюз сформирали изискванията си в план-минимум и план-максимум. Първият засяга само гимназията им, а вторият – цялата система на образованието в Русия. Поставили 4 условия на администрацията в своята гимназия: 1 да не нарушават регламента за проверка на знанията – да няма повече от три контролни на ден. 2 да не нарушават регламента за поредността на уроците – в програмата да няма повече от 2 часа по един предмет.

3 да не посягат на правото на себеизразяване – по-малко да контролират външния вид на учениците, без забрана за обеци, боядисани коси и т.н. 4 на ученическия профсъюз да бъде предоставено правото да действат на формална база като институт за управление, изграден само от инициативата на учениците. Шайдуров веднага отишъл при директорката на гимназията Наталия Алексахина, за да й представи идеята. Но тя посрещнала инициативата буквално на щик. Тя заявила, че никога в училището няма да има независима организация, която не е под контрола на администрацията.

През ноември 2018 г. 60 ученици от горния курс провеждат учредително събрание. Понеже в гимназията нямало подходящо място, събират се на спортната площадка в гимназията. Администрацията обаче определила това като „неразрешен митинг с призиви за неподчинение“. На следващия ден директорката извикала в кабинета си създателя на синдиката и цялото училищно ръководство. „Тя ми каза, че съм се заиграл и няма нужда тук да се правя на лидер. Опитах да възразя, че работата не е в лидерството, а в желанието да се подобри учебният процес. Организация, която се занимава само със съзидателни инициативи, не противоречи на устава на гимназията. Но тя изобщо не ме изслуша, повиши тон, започна да ме оскърбява, да ме заплашва с изгонване, да крещи, че ще сезира полицията и прокуратурата, ще ме прати в психиатрия и аз цял живот ще работя като портиер. А на другите ученици препоръчаха да не общуват с мен. Привикаха и родителите ми“, разказва Леонид.

Опитите за сплашването на Леонид и съучениците му обаче довели до обратен резултат. Те само още по-силно се сплотили и потвърдили намеренията си. Ситуацията се изострила. Децата започнали да се борят за своя план-минимум чрез бойкотиране на уроците и игнориране на директорката и приближените й педагози. Изразявали протеста си в случай на несъгласие с нещо и системно повтаряли изискванията си. Престанали да ходят и на занятията в Юнармията, които на практика заместват учебния процес. Там постоянно им говорили за анексирането на Крим като положителен факт и отрицателен тон – за Украйна. През януари 2019-а в профсъюза „Ученик“ влизат не само около 200 деца от гимназията на Леонид, но и стотици други ученици от Петербург, Москва, Велики Новгород, Нижни Новгород, Екатеринбург, Красноярск, Киров… Ситуацията вече води към реализирането на плана-максимум с 3 условия:

1.забрана върху влиянието на Юнармия и подобните организации в училищата, отказ от пропагандата на милитаристични основи

2.безплатна храна за учениците

3.забрана на политическото преследване и натиска върху учениците по политически причини

Леонид Шайдуров обаче е подложен на истинска репресия. „Понижаваха ми оценките. На контролните, вместо първи или втори вариант, на мен ми даваха 13-ия, който дори не е включен в програмата. В края на учебната година ми отказаха атестат“, разказва той. Класната му потвърждава това – учителите от страх не пишели високи оценки на Леонид, а през юни все пак му поставили тройки. Майката на Леонид, която е учителка, и класната му са уволнени от работа през юни. А шефката лично написала характеристиката му: „Леонид се занимава с проповядване срещу учебното заведение, опозорява с клевети директора на гимназията. Проявява деструктивно поведение, позиционира го в интернет. Обявява своята борба с властта, участва в митинги, в това число и в тези на Алексей Навални, призовава за революция. Всичко това представлява прояви на екстремизма. Леонид не разбира последствията от постъпките си и продължава да извършва противоправни действия…“

„Нашият план-максимум съдържа обективни и изцяло изпълними условия. Отправихме десетки писма и обръщения до петербургския комитет по образованието, но не получихме нито един отговор. Мълчанието на чиновниците ни принуди да предприемем крайни мерки“, посочва Леонид. На 16 юни т.г. той започва гладна стачка. А на следващия ден отива на едноличен протест пред сградата на комитета по образованието и носи плакат с една дума: „Гладна стачка“. „Исках да покажа как чиновниците открито лъжат, когато говорят, че училището е свободно от политика и как премълчават какви репресии се прилагат върху учениците, които си позволяват инакомислие по отношение на господстващия ред. Инакомислието у нас е престъпление“, продължава той.

Стоял едва 45 минути пред сградата с плаката си, след което го задържали. Без всякакви обяснения полицаите го хванали за ръцете, влачили го по асфалта, натъпкали го в автомобила и го откарали в участъка. Там пристигнали служители на Център „Е“. Те задавали най-различни въпроси, но Леонид отговорил само на един. Питали го има ли Русия бъдеще. Той казал:“Не, докато вас ви има“.

На 28 юли той прекратява гладния си протест – тогава получава официален отговор от комитета по образованието. Обръщението на учениците е било забелязано едва след запитването на депутат. На практика чиновниците оборили всички искания на учениците. „Участието в Юнармия е напълно доброволно, поради което няма основание за забраната й, безплатната храна се предоставя на адрес, законът забранява образователната дейност да се използва за политическа агитация“, посочили те в отговора си.