САЩ удариха със санкции централната банка на Иран

Доналд Тръмп

 

Американският президент Доналд Тръмп обяви пред репортери в Белия дом, че е наредил да бъдат наложени санкции на Националната банка на Иран. Той не навлезе в подробности за новите ограничения за Техеран и иранската централна банка, но заяви, че те ще са "най-големите санкции, налагани някога на дадена държава".

Решението на Тръмп идва след въздушните атаки с дронове и крилати ракети атаките срещу големи петролните съоръжения на компанията "Сауди Арамко". САЩ обвиниха Иран за атаките, същото направи малко по-късно и Саудитска Арабия, като представи и доказателства за това. Вашингтон смята, че Техеран трябва да носи отговорност за атаките и за "продължаващото си агресивно, безразсъдно и заплашително поведение". Иран отрече каквото и да било участие в нападението на 14-ти септември, което разтърси световните петролни пазари и засили напрежението между Вашингтон и Техеран.

Попитан за възможността за военен отговор на иранските нападения, Тръмп каза, че САЩ винаги са готови и че военен удар е винаги една от възможностите. Той подчерта, че е проявил максимална сдържаност към Иран. Тръмп добави, че "най-лесното нещо би било да се нареди военен удар срещу страната. Бих могъл да ударя 15 различни големи неща в Иран. Това може да стане за една минута. Бих могъл да го направя тук пред вас. Смятам обаче, че така показваме много повече сила."

Тръмп говори пред репортери в Белия дом заедно с австралийския премиер Скот Морисън. Той повтори, че иска мирно решение на конфликта след атаките срещу "Сауди Арамко". Държавният секретар на САЩ Майк Помпео при посещението си в Саудитска Арабия определи атаките като "акт на война".

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви по повод новите санкции, че Иранската национална банка е последният източник на средства за финансиране на управляващите в Техеран. Финансовият министър също така каза, че ще бъдат наложени санкции и на базираната в Иран компания Etemad Tejarate Pars Co., която се използва за прикрити финансови трансфери за забранени ирански покупки.

 

Тагове