САЩ наложиха санкции на Раул Кастро, помагал на Мадуро

Раул Кастро

 

Съединените щати наложиха санкции на бившия кубински лидер Раул Кастро заради подкрепата му за правителството на Николас Мадуро, когото Вашингтон и водещи европейски държави приемат за нелигитимен президент. Мадуро се ползва с подкрепата единствено на тоталитарни режими като Русия, Китай, Турция, Северна Корея.

"Като ръководител на кубинските въоръжени сили Кастро е отговорен за действията на Куба в подкрепа на бившия режим на Мадуро във Венецуела чрез насилие, сплашване и репресии", заяви американският държавен секретар Майк Помпео. Той повтори позицията на правителството на САЩ, че Мадуро е нелегитимен. "Членове на кубинските сили за сигурност, съвместно с офицери от армията и разузнаването на Мадуро, са замесени в тежки нарушения на правата на човека и злоупотреби във Венецуела, включително изтезания", заяви Помпео. Американските санкции се отнасят и за децата на Кастро.

САЩ също така заключиха, че правителството на сирийския президент Башар Асад е използвало хлор като химическо оръжие при нападение през май при битката за Идлиб, каза още Помпео. "Режимът на Асад е отговорен за неизброими зверства, някои от които достигат нивото на военни престъпления и престъпления срещу човечеството", заяви държавният секретар на пресконференция. "Днес обявявам официално, че Съединените щати стигнаха до заключението, че режимът на Асад е използвал хлор като химическо оръжие на 19 май", каза той.