САЩ наложиха санкции на хакери, финансирани от Северна Корея

Хакери от Северна Корея са изнудвали финансови институции

 

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции  на три хакерски групи, финансирани от Северна Корея. Те са подозирани в извършване на атаки, свързани с изнудване, както и срещу критичната инфраструктура, съобщи Ройтерс. Групите са известни като Лазарус груп, Блунороф и Андариел, според данни на министерството.

За първата от тях - Лазарус груп, се твърди, че стои зад атаки, свързани с изнудване на потребители, както и хакерската атака срещу компанията "Сони". Според американските власти хакерските групи са се опитвали да откраднат средства от финансови институции или да получат информация за лични кредитни карти, с цел финансиране на ядрената и ракетна програми на Пхенян.

Министерство на финансите на САЩ съобщи също, че целта на хакерите е била освен това да събират разузнавателни данни за Северна Корея, по-конкретно отнасящи се за Южна Корея.

Финансовото министерство на САЩ също така посочи, че групите са свързани с разузнавателното звено на Северна Корея - Генералното бюро за разузнаване. "Министерството на финансите предприема действия срещу хакерски групи от Северна Корея, които извършват кибератаки в подкрепа на незаконни оръжейни и ракетни програми", заяви заместник-министърът на финансите, отговарящ за антитероризма и финансовото разузнаване - Сигал Манделкер. "Ще продължим да прилагаме съществуващите санкции на САЩ и ООН срещу Северна Корея и ще работим с международната общност за подобряване на киберсигурността на финансовите мрежи", добави тя.