Путин обяви Израел за рускоезична държава

Владимир Путин

 

Русия смята, че Израел е рускоезична нация. Това шокиращо изявление направи президентът Владимир Путин. Той заяви това в своя реч в Москва. „Гражданите на Русия и Израел са свързани чрез семейни връзки, родство и приятелство. Това е истинска мрежа, общо семейство, казвам без преувеличение. Израел има почти 2 милиона рускоезични граждани. Ние считаме Израел за рускоезична държава “, заяви Путин. Изявлението му е публикувано в „Йерусалим пост“ и предизвика гневни реакции в Израел.

Путин посочи, че ще приеме поканата на президента на Израел да посети страната през януари. Тогава ще се отбележи 75-годишнината от освобождението на концентрационния лагер в Аушвиц и Международния ден на възпоменание на Холокоста. „Разбира се, определено ще се възползвам от тази покана“, заяви Путин. Търговията между Израел и Русия нараства с 9 процента през 2018 г. спрямо предходната година, добави той.

Русия поддържа силни връзки с някои рускоезични страни, предлагайки им изгодни условия за търговия и политическа подкрепа. Освен това той провежда политика на намеса във вътрешните работи на тези страни, много често враждебни.

При управлението на Путин Русия задълбочи своя съюз с Иран, въпреки призивите на тази страна да унищожи Израел и усилията на Техеран да разработи ядрени оръжия. Русия също така подкрепя редица тоталитарни режими, като сирийския президент Башар Асад и Хизбула, президента на Венецуела Николас Мадуро и други. Русия е една от малкото големи сили в света с официални отношения с представители на Хамас, добавя „Йерусалим пост“.

Международни наблюдатели пък посочват, че такива провокативни изявления понякога имат своето продължение в конкретни агресивни действия, като дават пример с Крим, който бе анексиран от Москва точно с аргумента, че там населението е рускоезично.