Москва атакува западните медии в Русия, били провокирали летните протести

Русия не е доволна от начина, по който Дойче веле отрази протестите в Москва

 

Руският парламент ще поиска от външното министерство да прекрати лиценза за излъчване в страната на Дойче веле. Аргументите на депутатите са, че кореспондентите на медията в Москва са нарушили закона за политическа безпристрастност. Това е заявил високопоставен депутат от руската Дума, цитиран от Ройтерс. Василий Пискарьов заявява, че парламентарно разследване е открило доказателство, че спонсорираната от Германия международна медия е призовавала руснаците да присъстват на неразрешен от властите протест през лятото. Това е посочено и в съобщение на сайта на Държавната дума, долната камара на руския парламент.

При летните протести в руската столица срещу отказа да бъдат регистрирани за участие в местните избори представители на опозицията, беше арестуван и кореспондент на Дойче веле. През август германски дипломатически представител в Русия беше извикан на среща в руското външно министерство, при която му е било заявено, че ако отново бъдат „разпространени призиви към неподчинение“, германският оператор ще бъде преследван по руските закони. Генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург от своя страна заяви, че обвиненията на Москва са „неприемливи“. „Когато журналистите, отразяващи протест, са обявени от властта за участници и подбудители на този протест, това не е просто нарушение на свободата на словото. Това е поведение на полицейска държава“, заяви той. Членът на борда на Дойче веле Карл Юстен пък заяви, че Дойче веле очаква руските власти да оставят всички кореспонденти на медията в Русия „да предават свободно и без ограничение“.

Руският депутат Василий Пискарьов обяви още, че парламентарното разследване ще провери и дали новини на Би Би Си и „Радио Свобода“ не са нарушили руското изборно законодателство.

Атаката на Кремъл срещу западните медии, отразяващи събитията в Москва това лято не са случайни. На местните избори на 8 септември партията на Владимир Путин „Единна Русия“ регистрира значителен спад, който международни анализатори коментират като начало на срив в доверието към руския президент. Бруталното полицейско насилие по улиците на Москва по време на протестите предизвика възмущение в свободния свят. Очевидно Русия се опитва да покаже пред Запада, че летните демонстрации са били провокирани от медиите. Това обаче е отчаян ход и едва ли някой ще повярва на Москва, смятат анализатори.