Канада притеснена от инвазията на Русия и Китай в Арктика

Амбициите на Русия и Китай в Арктика притесняват Канада

 

Канада е обезпокоена от усилената инвазия на Русия и Китай в Арктика и иска да си запази позициите там. "Още от времето на Руската империя се знае, че този регион е пълен с много богатства. Освен нефт и газ, има и находища на злато, цинкови руди и т.н. Новите технологии в цивилната, а и най-вече във военната област, изискват много нови химични елементи, които са налични в Арктика. Смята се, че 15-30% от находищата на газ и петрол са там. През август 2007 г. Русия заби знаме на дъното под самия Северен полюс. След това нейно действие се прие, че Москва има имперски претенции към целия район". Това заяви проф. Рангел Гюров, геолог в НБУ. По думите му Китай също проявява интерес към този район. Пекин сключи договори с Гренландия, Исландия, Норвегия и Швеция и агресивно се опитва да навлезе в региона. "Те дори измислиха и понятието „нов път на коприната“, каза още проф. Гюров.

Северният ледовит океан и полюсът не принадлежат на никого според международното право. Русия не може да иска собственост върху океана. Китайците са много агресивни, не само в Арктика, ами и в Африка и по целия свят. Китай добива 70% от редките елементи, които се използват в електрониката.

Това поставя Запада в зависимост и американците и европейците се опитват да го променят, защото не искат икономиките им да зависят толкова силно от китайски доставки, смята Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа. "Политическата рамка за Севера е един доста голям всеобхватен документ, който канадското правителство ще следва, за да интегрира северните територии на Канада. В Северните територии, които са 40% от цялата площ на страната от 10 млн. кв.км, живеят само 100 хиляди души, от които 80% са коренно население, т.нар. инуити. 90% от цялото население на Канада живее в един пояс по границата със САЩ, който е с около 300 км ширина", добавя Алекс Нестор.