Джонсън: По-скоро бих умрял в канавка, отколкото да искам ново отлагане на Брекзит

Борис Джонсън говори пред полицаи в Уейкфийлд

 

Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври. Това заяви категорично британският премиер Борис Джонсън в реч в полицейски участък в Уейкфийлд, Северна Англия. Джонсън допълни в характерния си стил, че по-скоро би умрял в канавка, отколкото да поиска ново отлагане на Брекзит. На 15 октомври трябва да има предсрочни парламентарни избори, на които британският народ да реши дали да напусне Европейския съюз на 31 октомври, или да остане още време в ЕС, категоричен е премиерът.

Речта на премиера пред новоназначени полицаи в графство Йоркшър беше нещо като старт на предизборна кампания, въпреки че депутатите не подкрепиха искането на премиера за предсрочни избори. Борис Джонсън обвини опозицията, че го лишава от възможност да договори споразумение с ЕС. В предсрочните избори той вижда единствената възможност да изпълни волята на народа – да извади страната от ЕС на 31 октомври, макар и да изтъкна изрично, че той не желае предсрочни избори.

Брекзит повече не може да бъде отлаган, защото това означава несигурност и пълнене на джобовете на бюрокрацията в Брюксел, заяви Джонсън.

По-рано от Даунинг стрийт съобщиха, че в понеделник се очаква ново гласуване за провеждане на общи избори.

Изискването е поне 434 народни представители или две трети от всички парламентаристи да подкрепят предложението за предсрочни избори.

Междувременно анкета сред 995 британски гласоподаватели показа, че за 43% най-лошият изход от кризата е Джереми Корбин да стане премиер, докато за 35% това е Брекзит без сделка. Резултатът от допитването на европейското издание на „Политико“ сочи, че 40 процента искат Джонсън за министър-председател, а едва 18 процента - Корбин.