Джонсън към парламента: Дори да ми вържете ръцете, няма да отложа Брекзит

Борис Джонсън

 

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че при никакви обстоятелства няма да иска ново отлагане на Брекзит. Това съобщи Ройтерс. Изявлението му идва броени часове след влизането в сила на закона, изискващ отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз до 2020 г., освен ако не бъде постигната споразумение. Премиерът определи този закон като пречка пред преговорите с Брюксел, защото го принуждава да приеме условията на ЕС. Затова той поиска предсрочни избори, за да се произнесат британците кой искат да ги представлява пред ЕС. Депутатите обаче отхвърлиха искането на Джонсън. Той се надяваше с този ход да се опита да преодолее патовата ситуация. Парламентът беше разпуснат до 14 октомври по искане на Борис Джонсън, което доведе до ескалация на напрежението в Камарата на общините.

Ройтерс посочва, че Джонсън изглежда е загубил контрол над излизането на Великобритания от Европейския съюз с одобрението на закона, който го задължава да търси забавяне, освен ако не успее да постигне нова сделка на срещата на върха на 17 и 18 октомври.

Правителството ще продължи да договаря сделка, докато се подготвя да напусне без такава, обяви премиерът пред парламента. "Ще отида на тази решаваща среща на върха на 17 октомври и без значение по колко начина този парламент възнамерява да ми върже ръцете, ще се стремя да постигна споразумение от национален интерес... Това правителство няма да бави Брекзит повече", отсече той.