Борис Джонсън загуби мнозинството си в парламента, иска избори

Борис Джонсън

 

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще насрочи нови избори на 14 октомври. Изявлението му идва след като неговата Консервативна партия изгуби мнозинството си в парламента. Джонсън добави, че ще отстрани от листите с кандидат-депутати консерваторите, несъгласни с излизането на Великобритания от ЕС без споразумение. Британският премиер уточни, че не желае нови избори, но напредъкът в преговорите с ЕС би бил "невъзможен", ако те спечелят.

Вчера депутатът консерватор Филип Лий дезертира от групата на торите и премина в редиците на Либералните демократи.  По-късно още 20 депутати консерватори, включително и редица министри от бившия кабинет, се присъединиха към опозиционните партии, за да нанесат удар на правителството. Британският парламент гласува закон, с който се очаква да се предотврати възможността за "Брекзит" без сделка. При гласуването в Камарата на общините 328 депутати бяха "за" срещу 301 гласа "против" за това да се внесе законопроект, с който да се отложи датата за излизане от Обединеното кралство. Той би позволил депутатите да поискат отлагане на Брекзит до януари 2020 г.

След гласуването, от "Даунинг стрийт" обявиха, че разбунтувалите се консерватори най-вероятно ще бъдат изключени от партията.

В изявлението си Борис Джонсън подчерта, че с подкрепата на депутатите той би бил в състояние да постигне промени в сегашния проект на споразумение на бившия премиер Тереза Мей, който бе отхвърлен три пъти. В противен случай, ако депутатите блокират Брекзит без сделка, те биха "отрязали болезнено краката, върху които стои позицията на Великобритания".

Премиерът отново декларира, че при никакви обстоятелства няма да поиска от Брюксел отлагане на Брекзит.