Взривът на „непобедимата“ руска ракета повиши 20 пъти нивото на радиация в района на изпитанията

"Непобедимата ракета" на Русия засега само повишава радиацията в района на изпитанията

 

Взривът, който уби седем души на военен полигон в Русия, се е случил при тест на ново ядрено оръжие – най-вероятно ракетата "Буревестник". Именно за нея Путин твърдеше, че е „непобедима“, но прототипът се превърна в „един малък Чернобил“, по мнение на експертите.

Властите в Русия не уточняват дали става дума наистина за "Буревестник", но са категорични, че "работата по новите видове оръжия ще бъде продължена докрай".

Според западни експерти, както в повечето случаи, Русия прикрива информация и инцидентът може би е бил много по-сериозен, отколкото Кремъл признава. Навярно това е  вторият най-сериозен ядрен инцидент в постсъветска Русия след взрива в Чернобил през 1986 г.

Технологията на "Буревестник" копира американската SSC-X-9 Skyfall. Веднага след взрива градовете в близост засякоха "краткотраен скок в нивата на радиация". Властите успокоиха, че няма опасност за хората, но руснаците традиционно не вярват на Москва при такива инциденти, особено след Чернобил, и започнаха масово да купуват йод. Според данните на Грийнпийс радиацията всъщност е била 20 пъти повече от нормалното. От организацията настояват Русия да даде адекватно обяснение на случващото се, вместо да го омаловажава.

„Буревестник“ бе представена през 2018 година от Путин по време на кампанията си за президент. Ракетата е задвижвана от миниатюрен ядрен двигател и може да лети в продължение на дни. Според пропагандата на Кремъл тя е недосегаема за съществуващата система за противоракетна отбрана.

Военните експерти на САЩ не са убедени, че руснаците могат да накарат една толкова сложна система да работи. Според тях това „невероятно оръжие с неограничен обсег“ досега е изминал едва 22 мили. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък заяви, че страната му има много по-съвременни и технологични оръжия. Американската армия също е имала идея да започне работа по ракета, задвижвана от ядрен реактор, но се е отказала, тъй като имало един основен проблем - ракетата бълвала радиоактивни отпадъци, докато летяла. Руснаците обаче не се вълнуват от подобни проблеми. Независимо от това експериментът с тяхното „непобедимо оръжие“ засега единствено повишава опасно нивото на радиация в района на изпитанията.