В Северодвинск е имало втори ядрен взрив, Москва увърта

по традиция от съветско време Москва се опитва да прикрие истината за ядрения взрив

 

Експлозията на военен полигон край руския град Северодвинск на 8 август, която отне отне живота на петима инженери, е била последвана от втора, два часа по-късно, съобщи Ройтерс. Информацията е от учени от Норвежкия сеизмологичен център (НОРСАР), според които вторият ядрен взрив е причината за регистрираната повишена радиация. „Регистрирахме два взрива, като вторият съвпада по време със съобщенията за повишаването на радиацията“, заяви ръководителката на НОРСАР Анне Стрьомен Люке. От агенцията заявяват още, че вторият взрив е регистриран от инфразвукови сензори, които отчитат налягането на въздуха, което означава, че вероятната причина за експлозията е ракета.

След взрива Москва по обичая си дълго увърташе и даваше частична и често противоречива информация. Това разгневи руснаците заради неяснотата дали има реална опасност от радиационно облъчване. Много местни жители започнаха да се запасяват с йод като начин да неутрализират облъчването. В деня на експлозията от Министерството на отбраната заявиха, че при експлозията са загинали двама души, но не дадоха повече информация. Два дни по-късно от държавната компания „Росатом“ съобщиха, че петима нейни учени са загинали, докато са провеждали наблюдение на тест на „гориво с радиоактивни изотопи“.

Противоречивите данни от Москва предизвикаха безпокойство и в западните страни, което се засили след съобщенията, че повишена радиация е била засечена в Югоизточна Европа и Южна Азия. Данните бяха изнесени от организацията на Договора за забрана на ядрените изпитания. Междувременно четири руски станции за отчитане на радиацията - в Чукотка, Алтай, Дубна и Киров, които са част от международната мрежа, прекратиха отчитането на данни. Природозащитни организации определиха това като опит на Кремъл да прикрие истинските последици от взрива. От Москва се оправдаха с технически проблеми.

По време на среща с финландския министър председател Анти Рине президентът на Русия Владимир Путин потвърди, че инцидентът е настъпил по време на тестове на оръжие. Според западни експерти става дума за изпитание на ядрената крилата ракета „Буревестник“, която самият Путин определи „непобедима“.