Тръмп: Споразумението с Великобритания ще е фантастично

Доналд Тръмп

 

Американският президент Доналд Тръмп изрази задоволство пред журналисти в град Мористаун, щата Ню Джърси, че САЩ и Великобритания се придвижват бързо към търговско споразумение. Сделката ще е "фантастична и голяма", отбеляза той. Съветникът по национална сигурност на Доналд Тръмп – Джон Болтън, вече разговаря с представители на британското правителство за междинно търговско споразумение, което да влезе в сила на следващия ден след Брекзит – 1 ноември. Така Обединеното кралство ще има сигурни търговски връзки със САЩ, което ще компенсира евентуални проблеми с европейските страни при напускане на ЕС без сделка. Британският премиер Борис Джонсън е уверен, че напускането на ЕС, независимо дали със споразумение или не, ще даде мощен тласък на икономиката и тя ще покаже истинските си възможности. Мнозинството британци подкрепят тази позиция.

Коментирайки и други теми в Мористаун, Доналд Тръмп заяви, цитиран от Ройтерс, че търговската война с Китай ще е "доста кратка". "Мисля, че имаме много добри разговори с Китай. Те много искат да постигнат сделка". Американският президент заяви, че скоро ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин. Предвиденият за другия месец следващ кръг от преговорите между САЩ и Китай, ще се проведе, увери още той. Тръмп прогнозира, че Пекин няма да отговори на последната серия от американски мита върху китайски стоки за 300 милиарда долара. "Мисля, че колкото по-дълго продължава търговската война, толкова по-силни ставаме ние. Имам усещане, че тя ще е доста кратка", увери Тръмп.

Той обаче даде да се разбере, че не иска Китай да потуши с насилие демократичните протести в Хонконг. "Обезпокоен съм. Не искам да видя репресии и насилие", каза Тръмп.