Руски учени обвиниха Кремъл за репресиите при протестите в Москва

Над 2000 души бяха арестувани при протестите в Москва

 

Над 550 руски учени и академици обвиниха в отворено писмо Кремъл за репресиите по време на протестите в Москва. Полицията в руската столица използва брутално насилие срещу активисти в едни от най-големите антиправителствени протести в Русия от години насам, съобщи Ройтерс. Мащабните демонстрации са срещу отказа да се допуснат опозиционни кандидати до участие в местните избори в Москва.

В писмото си учените настояват да се прекратят делата срещу над дузина активисти, които могат да получат до осем години затвор. „Призоваваме хората, които управляват държавния апарат, да спрат този юридически произвол, да сложат край на политическата репресия и да започнат да спазват стриктно конституционните норми“, се казва в отвореното писмо на учените, публикувано онлайн от научното издание "Троицки".

„С безпокойство гледаме как отхвърлянето на лъжите в Русия се превръща в наказуемо криминално деяние и как политическите репресии са придружени от повдигане на абсурдни обвинения, особено тези, касаещи масови размирици и външна намеса“, се допълва в отвореното писмо.

На митингите на опозицията бяха задържани над 2000 души. Почти всички съмишленици и приближени на опозиционния лидер Алексей Навални получиха кратки присъди. Руският президент Владимир Путин защити забраната, наложена на опозиционни кандидати да участват в изборите, като ги обвини, че са фалшифицирали подписи в подкрепа на кандидатурите си.