Разследване: Русия е създала фалшива самоличност на убиец

Снимката на "Вадим Соколов" от молбата му за виза - влряво; вдясно е същата снимка, но с дигитално премахната брада.

 

Заподозреният за убийството на чеченски бунтовник в Берлин миналата седмица руснак Вадим Андреевич Соколов е използвал фалшива самоличност, за да влезе в Германия. Това показва съвместно разследване на Bellingcat, сп. "Шпигел" и The Insider.

40-годишният чеченец Зелимхан Хангошвили бе застрелян в главата в берлински парк миналия петък. Заподозреният за убийството бе заловен малко след това, в момент когато изхвърлял колелото и оръжието си в река Шпрее. Германската прокуратура обяви, че смята убийството за политическо и съобщи, че в апартамента на арестуваният Вадим Соколов е намерена голяма сума в брой. Той е пристигнал в Берлин от Москва през Париж няколко дни преди нападението. Имал е и билет за връщане в руската столица, съобщава Би Би Си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично отрече убийството да има връзка с държавните институции. Съвместното разследване на трите медии обаче показва, че въпреки че паспортът на "Вадим Андреевич Соколов", роден през август 1970 г., е бил валиден, такъв човек в Русия не съществува. Името му го няма в държавните бази данни. Адресът му в Санкт Петербург е несъществуващ. "Това разкритие прави неправдоподобни изявленията на Русия, че убиецът не е свързан с държавните власти. Никой в Русия не може да си извади валиден паспорт с фалшива идентичност без съдействието на администрацията и силите за сигурност", пише изданието.

Екипът се е сдобил с подадената молба за виза на "Вадим Соколов". Благодарение на двама свои източници с достъп до базата данни на руските паспорти, те са разбрали, че човек с такова име и рождена дата няма в нея. Тази база данни е централизирана и в нея се намират адресите и паспортните данни на всички руски граждани, поддържа се от вътрешното министерство.

Информация за "Вадим Соколов" няма и в други полицейски бази данни, които събират информация за пътуванията в и извън страната, нито в данните на пътната полиция, където се пази информация за шофьорските книжки. „За да може човек да пътува със самолет от Москва до Париж с обикновения си паспорт, той би трябвало да е минал през паспортна проверка, където документът за самоличност трябва да се сканира и автоматично да се провери в базата данни. Всяко несъответствие би активирало алармената система и човекът не би трябвало да бъде допуснат напред. Има само два правдоподобни сценария, които обясняват това: или граничарите са знаели, че "Вадим Соколов" е агент под прикритие, и са били инструктирани да го пуснат; или по времето на пътуването си - 31 юли 2019 - е бил в системата", обясняват още от медията. Технически са възможни и двата сценария, но вторият е по-близък до последните практики на разузнаването. Според него за "Соколов" трябва да е създадена изцяло фалшива идентичност, която после е била изтрита от системите. Такъв беше случаят с агентите под прикритие на ГРУ, които нападнаха Сергей Скрипал във Великобритания, припомня изданието.