Радиацията от Северодвинск достигна Европа и Южна Азия

След експлозията на военния полигон радиацията в района се повиши 20 пъти

 

Радиацията от взрива на военния полигон край Северодвинск е достигнала до страните от Южна Азия и до Югоизточна Европа. Това съобщават от организацията на Договора за забрана на ядрените изпитания. Вчера властите в България съобщиха, че у нас не са отчетени повишени нива на радиация.

Междувременно още две руски станции за отчитане на радиацията - в Чукотка и Алтай, които са част от международната мрежа, прекратиха отчитането на данни. Преди това изключиха мониторинговите станции в Дубна и Киров, съобщи за "The Wall Street Journal" секретарят на Организацията на Договора за забрана на ядрените изпитания Ласина Зербо. Руските власти обясняват изключването на станциите с проблеми с връзката.

Експерти, интервюирани от изданието обаче смятат, че е много вероятно причина за изключването да е стремежът на руските власти да укриват информация за взрива и причините за него. Москва постъпва така не за първи път, като най-драстичен бе случаят с Чернобил. Подозренията в тази посока се засилват от отказа на Русия да допусне международни инспектори от организацията на руска територия.

Така на територията на Русия останаха да работят само 4 станции от общо 8. По-късно беше съобщено, че станциите в Якутия и в Чукотка са възобновили отчитането на показателите. Ласина Зербо коментира също, че проблемите с руските станции са се появили два дни след неуспешния опит с ядрена ракета в Северодвинск на 8 август.