Повечето британци подкрепят „Брекзит с всички средства“

Борис Джонсън

 

Повечето британци са на мнение, че премиерът Борис Джонсън трябва да изкара Обединеното кралство от ЕС "с всички средства". Това показва социологическо проучване, направено за в. "Дейли телеграф", предаде Ройтерс. Джонсън е категоричен, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври, независимо дали се успее да се договори с Брюксел за ново споразумение или не. Много британски депутати обаче са против напускането без сделка. Борис Джонсън прави усилия да постигне ново споразумение с ЕС, но предупреди, че страната се готви за излизане от съюза без споразумение. Джонсън също така не изключи варианта да разпусне парламента, за да попречи на депутатите да блокират напускането без споразумение.

54 процента от участниците в допитването на компанията „КомРес“ са посочили отговора „Борис Джонсън трябва да осигури Брезкит с всички средства, включително разпускане на парламента, ако е необходимо, за да не позволи на депутатите да го спрат“. 46 но сто от анкетираните не са съгласни. В допитването са участвали 1645 души, а от резултатите са изключени отговорите на хората, които нямат мнение по въпроса.

Същото проучване показва, че подкрепата за Консервативната партия се е увеличила с 6 пункта до 31 процента, а 27 на сто подкрепят опозиционната Лейбъристка партия. В други социологически проучвания също се наблюдава увеличаване на подкрепата за консерваторите, откакто Джонсън пое ръководния пост в партията от Тереза Мей.

Премиерът Борис Джонсън получи и силна подкрепа от САЩ. Доналд Тръмп обеща бързо и всеобхватно търговско споразумение след Брекзит. Преди ден пък неговият съветник по национална сигурност Джон Болтън заяви, че САЩ ще подкрепят Великобритания „с ентусиазъм“ при Брекзит без сделка.

 

Тагове