Посолството на САЩ: Ф-16 ще намали зависимостта на България от Русия

Джъстин Фридман, шарже д'афер на САЩ в България

 

"Със закупуването на изтребители от такъв съвременен модел на Ф-16 България ще стане още по-надежден партньор, ще намали зависимостта от руски военни съоръжения и ще допринесе за укрепване на регионалната и националната си сигурност. Ние сме по-силни заедно". Tова обяви Джъстин Фридман, шарже д'афер на САЩ в България по време на съвместна пресконференция на Американското посолството и „Локхийд Мартин“.

През юли Народното събрание одобри договорите за закупуване на осем изтребителя Ф-16 Блок 70, за които България трябва да преведе 1.256 млрд. долара до 5 септември. Очаква се решение на Конгреса, с което САЩ ще поемат между 46 и 60 млн. долара, което би намалило цената.

В отговор на критиките на президента Румен Радев, че се правят компромиси с оборудването и обучението, Джъстин Фридман заяви, че "пакетът отговаря на нуждите на България за мисиите, които тя изпълнява". Джим Робинсън, директор на "Международно бизнес развитие за Ф-16 в компанията производител "Локхийд Мартин", пък коментира, че никоя от възможностите на изтребителя не е спестена и България ще получи четвърто поколение боен самолет, в който са интегрирани много от технологиите за Ф-22 и Ф-35.

В отговор на въпрос дали изтребителите ще бъдат въоръжени с така наречените „умни бомби“, Джим Робинсън отговори: "Частта от пакета по отношение на въоръженията не попада в обхвата на нашия допуск до информация. Но като производител мога да кажа, че Ф-16 може да носи всякакъв вид въоръжения".

Вероятно изтребителите Ф-16 ще бъдат в авиобаза "Граф Игнатиево", а поддръжката им ще се извършва в завода "Авионамс" . На въпрос колко по-евтино ще бъде евентуалното закупуване на още осем изтребителя, Джим Робинсън отговори: "Значително". И обясни, че в цената няма да влизат оборудване, въоръжения, поддръжка и обучение, тъй като те вече ще са заплатени с първата поръчка.

 

Тагове