Партиите в Русия губят доверието на гражданите

Подкрепата за партиите в Русия бележи забележим спад

 

Партиите в Русия губят доверието на гражданите. Това показва изследване на социолозите от „Левада“, проведено през юли. На анкетираните е бил зададен въпросът „За кого ще гласувате, ако следващата неделя има парламентарни избори?“  

Всички парламентарно представени партии накуп събират 51 процента от отговорите. 24 на сто пък отговорят, че не биха гласували изобщо. 3 на сто са съвсем радикално настроени и заявяват, че биха повредили бюлетината или изобщо не биха я пуснали в урната. Други 3 процента заявяват, че не са решили дали изобщо ще гласуват, а 11 на сто – че биха гласували, но не знаят за кого.  Управляващата „Единна Русия“ събира 28 на сто от предпочитанията на руснаците. Партията на Путин не печели популярност, а забележим спад, при това сравнено не само с миналата година, но и с данните от тази пролет.

Така наречената парламентарна опозиция – комунистическата партия и либералдемократите, традиционно събират около 10 на сто подкрепа. Явно руснаците разбират, че става дума по-скоро за псевдоопозиция.

Социолозите съжаляват, че не е бил формулиран и един прост отговор: „В Русия няма партия, която да представлява моите интереси“. Вероятно той щеше да бъде предпочетен от повече хора, отколкото за „Единна Русия“, смятат социолозите. Вече е ясно, че повечето хора в Русия мислят точно така.

В подкрепа на тази теза са и отчаяните опити на Кремъл да отстрани от местните избори през септември опозиционни и независими кандидати. Това предизвика масови протести в Москва и други големи градове, а полицията отговори с насилие и произвол. Западът гледа с тревога на засилващото се насилие и диктатура в Русия, а властите използват контролираните медии, за да компрометират протестиращите. Много прокръмълски медии наричат демонстрантите „изроди“. По-големите медии използват по-внимателен изказ, но смисълът е същият.

Спадът в доверието към управляващата „Единна Русия“ доведе дотам, че някои техни депутати са обявили, че ще се кандидатират като независими.  Резултатите от допитването на „Левада“ показва, че партийната система в Русия деградира, смятат социолозите.       

 

Тагове