Нови масови протести в Русия, стотици задържани

Протестът в Москва

 

Нови масови протести се проведоха в събота в Москва и други големи руски градове, като по данни на неправителствената организация „Белият брояч“ само в столицата демонстрантите са били 49 900 души. Според официалното съобщение на МВР те не надвишават 20 000.

Протестите и този път преминаха при полицейско насилие, макар че бяха разрешени от властите. 221 са задържаните в Москва, спецчастите са арестували демонстранти, които след митинга на проспект Сахаров са се добрали с мирна разходка до сградата на президентската администрация. Те скандирали „Путин е лъжец“, „Един за всички, всички за един“. В Санкт Петербург са задържани 80 протестиращи, а общият брой на демонстрантите, отведени в полицейските участъци в столицата и в други градове е 316.

По време на протеста в Москва в студиото Navalny.Live е имало обиски, повече от 2 часа 10 души от екипа са били принудени да лежат по очи на пода, а адвокати с часове не са били допуснати, съобщи в Туитър Оля Чезаре, цитирана от независими руски и медии и западни кореспонденти. Самият Алексей Навални все още е в ареста, по обвинение в нарушение на правилата за организиране на митинги.

Арестуван е бил и началникът на щаба на Фонда за борба с корупцията Борис Золотаревски. По време на обръщението си към участниците той ги призовал да тръгнат към администрацията на президента Владимир Путин. Щабът на опозиционерката Любов Собол също е бил обискиран, тя е била отведена в ареста.

Олга Мисик, 16-годишната ученичка, отново е чела текстове от конституцията пред полицейския кордон. Тя бе задържана по време на протеста от 27 юли. Телевизионният режисьор Дмитрий Василиев е бил отведен в реанимацията, тъй като кръвната му захар в ареста е била на критично високо ниво. Това не попречило на следователката да опита да проведе разпит в интензивното отделение. Преди това той е бил подложен на разпити до 5,30 ч. сутринта, отнели са му инсулина и глюкомера. Режисьорът е с обвинение по делото за масовите безредици от 27 юли.

Протестната акция в Москва този път е разрешена от властите. Подобни демонстрации се провеждат в Санкт Петербург, Хабаровск, Владивосток, Иркутск, Новосибирск, Томск, Кемерово, Ижевск, Казан, Краснодар, Самара и Омск, съобщава „Сибирь. Реалии“.

В центъра на С.Петербург са задържани 70 демонстранти, в това число и две кореспондентки на „Новая газета“, но журналистките са били освободени бързо.

Масовите протести в Русия избухнаха след като избирателната комисия отказа регистрация за участие в местните избори през септември на независими кандидати. Само в Москва отказ получиха над 30 независими кандидати, като мотивите на комисията са били повече от смешни.

Предишните два протеста с искания за свободни избори – на 27 юли и 3 август, не бяха разрешени от столичните власти. Тогава бяха задържани около 2 500 души, много от тях понесли насилието на полицията и гвардията. След 27 юли са заведени наказателни дела за масовите безредици, обвинени са 14 души.