Нов голям протест в Москва, полицията арестува над 800 демонстранти

полицията в Москва действа брутално срещу демонстрантите

 

Над 800 демонстранти са били арестувани в Москва при поредният масов протест срещу отказа на властта да допусне до изборите в руската столица опозиционни кандидати. Според местни медии броят на задържаните към 20 часа в събота е достигнал 828 души, но полицейската разправа с демонстрантите е продължавала.    

За поредната акция под лозунга „Да си върнем правото на избор“ призова щабът на опозиционера Алексей Навални. Самият Навални е зад решетките за 30 дни в ареста по обвинение, че е нарушил правилата за организиране на митинги. Гневът на опозицията в руската столица бе провокиран от натиска на властите върху независимите кандидати за депутати в градския парламент и последвалия отказ на ЦИК да ги регистрира за участие в изборите. Мотивите на комисията са повече от смешни, като чиновниците се възползвали дори от правописни грешки, за да намалят броя на подписите и да откажат регистрация.

Протестът в събота e започна. едновременно в 14 ч. московско време на няколко места в центъра на града. Полицията e използвала палки и белезници на Пушкинския и Трубния площади, на Цветния булевард и Стария Арбат. Пред предизборния щаб на Рождественския булевард е била задържана юристката на Фонда за борба с корупцията е една от недопуснатите до вота кандидатки Любов Собол, която е в гладна стачка от 21 дни. Собол ще трябва да плати глоба в размер на 300 000 рубли, защото е дръзнала да проведе среща с избиратели на Трубния площад на 15 юли. Тя е задържана, защото се е включила в протестната разходка. Според очевидци  след задържането ѝ полицаите я откарали в районния съд, където съдията заявил, че не няма основания да не вярва на показанията на силоваците. След това Собол била отведена за разпит в следствения отдел като свидетел на друг неразрешен от властите митинг на 27 юли.

Един от участниците в протеста разказва пред „Новая газета“ как полицаи са преровили раницата му и го пуснали, а след 200 метра отново го спрели и открили у него неразпечатан флакон с лютив спрей, поради което го задържали. Сред арестуваните и пребитите има политолози, журналисти, граждани.

„Алтернатива на изборите е разпадът на държавата. Онези, от които зависи това, не ни чуват, те са се изолирали от нас. Те правят единственото, което могат – разбиват със силата на превъзходството. Хората, които днес излязоха на улицата, те са алтернатива на ужаса. Това е спасение от липсата на ред, а не безредици. Масовото насилие по улиците на Москва е организирано от държавата“, заявил пред събралите се Виктор Шендерович, известен журналист, писател, драматург, радио и тв водещ, цитиран от „Новая газета“.

След 8 денонощия в ареста кандидатът за депутат в Московския градски парламент, който също получи отказ за регистрация от ЦИК Константин Янкаускас отново е бил задържан и отведен в неизвестна посока.

Час преди началото на демонстрацията в центъра на Москва са били изключени интернет връзките.

По данни на малкото независими медии в Москва към 19 ч. в полицейските участъци не се допускали адвокати, там са пристигнали служители от Следствения комитет. В някои участъци принудително се снемали пръстови отпечатъци на арестуваните. В един от арестите фотографирали задържаните, а при отказ от дактилоскопия ги заплашвали с чупене на пръсти. Не им било разрешено да пият вода. В един от арестите забранявали на задържаните да ползват телефони, в друг взели ДНК-проби, а за един, пребит до невъзможност да върви, е била извикана Бърза помощ.

Западът наблюдава с тревога развитието на събитията в Москва и протестите на опозицията. Много страни призоваха Русия да освободи арестуваните при предишните протести, но засега няма реакция от властта в Кремъл.