Москва замрази банкови сметки на опозиционера Навални

Алексей Навални

 

Властите в Русия са блокирали банкови сметки на опозиционния политик Алексей Навални по обвинение в парне на пари. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от руски следователи. Сред блокираните сметки са такива, на основаната от Навални антикорупционна фондация.

Алексей Навални е в затвора по обвинение в нарушаване на руските закони за протестите. Той призова хората да излязат на протест заради отказа на режима да регистрира опозиционни кандидати за местните избори в Москва. По време на престоя му зад решетките Навални бе приет в болница заради алергия, каквато той никога не е имал. Това породи съмнения сред близките му, че е бил подложен на въздействие на неизвестно отровно химическо вещество в килията.

Сега властите са започнали разследване за предполагаемото пране на 1 млрд. рубли (12,6 милиона паунда) от неговата фондация. Навални заяви, че фондацията, публикувала редица неудобни разследвания на държавни служители, се финансира напълно прозрачно чрез публични дарения.

Кремъл често прибягва до фалшифициране, за да затвори неудобни хора. Такъв бе случаят с разследващия журналист Иван Голунов, който бе арестуван по обвинение в притежаване на наркотици. След ареста му избухнаха масови протести и властите се принудиха да го освободят и да снемат всички обвинения. Руската полиция пък с половин уста призна, че доказателствата са изфабрикувани.