Кралицата замрази работата на парламента по искане на Борис Джонсън и осигури Брекзит

Елизабет Втора

 

Кралица Елизабет Втора даде съгласие работата на британския парламент да бъде замразена с близо месец, до 14 октомври. Това стана след искане на премиера Борис Джонсън. Процедурата е сред прерогативите на монарха на Великобритания и е на практика формална, след официално искане от министър-председателя. Тази информация бе разпространена вчера от Би Би Си и Гардиън, след което бе потвърдена от Борис Джонсън.

Според противниците на Брекзит в британския парламент по този начин Джонсън блокира възможността депутатите да спрат излизането на Обединеното кралство без споразумение. Такъв проектозакон се обсъждаше от опозиционни депутати през август. С последния си ход обаче премиерът Борис Джонсън направи това невъзможно.

Откриването на сесията на парламента на 14 октомври дава възможност на депутатите да обсъдят евентуално споразумение с Брюксел, ако такова бъде постигнато, но не предоставя достатъчно време за блокиране на Брекзит без сделка. Така Джонсън ще може да изпълни поетия ангажимент да изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври независимо дали със сделка или не.   

"Ще има достатъчно време в парламента депутатите да обсъдят Брекзит и всички други въпроси, подчерта Борис Джонсън пред репортери. Попитан дали се опитва да блокира депутатите да забавят излизането на Великобритания от ЕС, той отговори: "Това е напълно невярно".

Блокирането на работата на парламента обаче увеличава шансовете Джонсън да се изправи срещу вот на недоверие, което потенциално би довело до предсрочни избори. Според президента на САЩ Доналд Тръмп би било много трудно Джеръми Корбин, лидер на Британската лейбъристка партия, да поиска вот на недоверие срещу новия премиер Борис Джонсън.