Борис Джонсън предлага нова сделка за Брекзит на Брюксел

Великобритания е твърдо решена да напусне ЕС, САЩ са зад тях

 

Британският премиер Борис Джонсън е изпратил писмо до председателя на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск по повод Брекзит, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Даунинг стрийт 10. Джонсън предлага ново споразумение с Брюксел, след като сделката, договорена от предшественичката му Тереза Мей бе отхвърлена неколкократно от британския парламент. В писмото се предлага да отпадне предпазният механизъм срещу нова сухопътна граница със Северна Ирландия. Вместо това британският премиер смята, че е по-добре двете страни да поемат официален ангажимент да се постигне друго решение за Северна Ирландия до края на преходния период след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Великобритания е готова, декларира Борис Джонсън, да преговаря „конструктивно и гъвкаво“ за това какви ангажименти биха помогнали, за да има сигурност у Евросъюза за последствията, ако тези ангажименти не бъдат изпълнени.

Европейските лидери досега отстояват категоричната позиция, че ново споразумение за Брекзит няма да има. Борис Джонсън пък е твърдо решен за извади Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври. Вчера британският премиер е провел отново телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, в който са обсъдили напускането на Съюза. Тръмп насърчава Лондон да напусне ЕС и да се отърве от ограниченията и нормативите на Брюксел, като по този начин освободи икономиката и ѝ даде възможност да покаже истинските си възможности. САЩ договарят с Великобритания търговско споразумение, което ще парира евентуални щети от загубата на европейския пазар. Такова споразумение не само ще ограничи щетите, но и ще увеличи неимоверно мащабите на британската икономика.

Лондон внася по 15 млрд. годишно в бюджета на ЕС, а получава обратно едва около  5 млрд. евро. Това дава основания на Борис Джонсън да твърди, че след Брекзит британската икономика ще покаже истинските си възможности. На „Даунинг стрийт“ 10 вече обмислят чувствително увеличение на разходите за здравеопазване, а след напускането на ЕС се очакват увеличения в бюджетите и в други обществени сфери.    

 

Тагове