Борис Джонсън поиска от кралицата да разпусне временно парламента преди Брезкит

Борис Джонсън

 

Британският премиер Борис Джонсън е поискал кралица Елизабет Втора да "замрази" сесията на парламента, така че депутатите да не успеят да предотвратят Брекзит без сделка. Това съобщиха Би Би Си и Гардиън, а малко по-късно премиерът потвърди информацията. Британският парламент трябва да се събере идната седмица и вероятно ще бъде разпуснат от следващата - от 10 или 11 септември. Това ще бъде обявено с решение на кралицата. Това е така наречената "пророгация" е част от прерогативите на монарха. Процедурата за повече от последните 100 години е чиста формалност, която Бъкингам е одобрявал по искане на министър-председателя. Според медиите на Острова вероятно ще бъде използвана кралската реч, с която се слага начало на новата сесия на парламента. Тя ще бъде насрочена за 14 октомври - точно преди Европейския съвет на 17-18 октомври и две седмици преди датата на Брекзит. Това ще даде възможност на депутатите време да дебатират по евентуална нова сделка за Брекзит, ако бъде постигната такава, но не и да спрат Брекзит без сделка.

Такъв ход обаче трябва да бъде одобрен от церемониалния Таен съвет на кралицата - високопоставени съветници, които са членове на двете камари на парламента.

Борис Джонсън се видя принуден да потърси такъв вариант след като депутати, които са против Брекзит, се събраха и обсъдиха парламентарни процедури, които да принудят премиера да поиска ново отлагане на напускането на ЕС. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин дори коментира, че първите стъпки в тази насока вече са предприети. Подобен ход парламентът направи през април тази година, тогава депутатите гласуваха закон, който задължи премиера Тереза Мей да поиска отлагане на Брекзит. Те се надяват сега да успеят да направят същото. На сбирките на депутатите е обсъждан и вариант с вот на недоверие към правителството на Борис Джонсън.

Министър-председателят обаче е твърдо решен да изпълни ангажимента си и да изведе страната от ЕС на 31 октомври, независимо дали със споразумение с Брюксел или не.