13 цивилни убити при руски въздушен удар в Сирия

Русия и режимът на Асад продължават да избиват цивилни в Сирия

 

13 цивилни, сред които четири деца, са загинали в петък при руски въздушен удар в бежански лагер в североизточна Сирия. Това съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от световните агенции. Ударът на руските сили, които подкрепят режима в Дамаск, е бил нанесен близо до град Хас, в южната част на провинция Идлиб, контролирана от джихадисти. Други две деца са убити при въздушни нападения на правителствените сили в различни части на региона, контролирани от бившия филиал на Ал Кайда в Сирия Хаят Тахрир ал Шам (ХТС). 

В региона се водят ожесточени сражения на сирийските правителствени войски с джихадистите от ХТС и съюзническите бунтовници в региона, коментира независимата организация в Лондон, която разчита на мрежа от информатори.

През юли бе подготвена декларация в ООН с призив Русия да престане да бомбардира болници, бежански лагери и други цивилни обекти, но приемането ѝ бе блокирано от руските представители. Това предизвика гневните реакции на свободния свят, защото стана ясно, че Москва ще продължи с бомбардировките. Американският президент Доналд Тръмп също призова Русия и Сирия да прекратят ударите срещу цивилни обекти. Сирийският център за човешки права тогава обяви, че само при една голяма атака в началото на юли са били убити 544 цивилни, сред тях 130 деца. Още 2117 души са били ранени. "Руските военни и техният сирийски съюзник умишлено атакуват цивилни, като рекорден брой болници са бомбардирани", изтъкна председателят на Сирийската мрежа за човешки права  Фадел Абдул Гани.