Станишев е бил най-удобният за Кремъл кандидат за председател на ЕП

Сергей Станишев - идеалният за Кремъл кандидат за шеф на ЕП

 

Кандидатурата на бившия български премиер Сергей Станишев за председател на Европейския парламент е била най-удобната за Москва. „Това щеше да бъде идеалният вариант“, пише „Коммерсантъ“.  

„Лично господин Станишев в тази конструкция на съгласувания пакет за кандидатурите за ключовите постове в ЕС внушава някакъв оптимизъм на общия фон“, казва пред Интерфакс председателят на комисията по външните работи при Съвета на Руската федерация Константин Косачев. „Кремъл изгуби изборите за Европарламента“, пък пише рускоезичният сайт Seldon News, който също акцентира върху кандидатурата на Сергей Станишев като най-благоприятния лидер за Кремъл.

Кандидатурата на Станишев се появи на лидерската среща на страните от ЕС. Получи силна подкрепа и от българския премиер Бойко Борисов. Това би бил отличният вариант за Кремъл, но групата на социалистите и демократите не я подкрепи. Станишев е бивш гражданин на СССР, а после и на Русия, завършил е историческия факултет на Московския държавен университет. Син е на члена на ЦК на БКП и негова секретар Димитър Станишев. Сергей Станишев често подчертаваше, че не разглежда Русия като сериозна заплаха за сигурността на България и ЕС. Това няма как да не се хареса на Кремъл.

В крайна сметка Москва не остава съвсем на сухо, защото за поста председател на ЕК, който е още по-ключов в Европа, бе номинирана Урсула фон дер Лайен, изключително приближена на германския канцлер Ангела Меркел. А политиката на Германия под ръководството на Меркел все по-отчетливо се превръща в проруска. Най-ярко доказателство за това е силната германска подкрепа за „Северен поток – 2“. Този проект е силно критикуван и от ЕС, и от САЩ, защото бетонира руските доставки на газ за Европа, а оттам и влиянието на Кремъл върху европейската политика.  

Така че Кремъл може да загуби битката за Европарламента, но изглежда печели самата Европейска комисия.

 

Тагове