Съдят лидерката на опозицията в Истанбул заради обиди към Ердоган

Джанан Кафтанджъоглу

 

Лидерката на опозиционната Републиканска народна партия в Истанбул Джанан Кафтанджъоглу е заплашена от затвор заради обиди към Реджеп Ердоган. Прокуратурата иска наказание от 4 години и 10 месеца лишаване от свобода заради нейни публикации в социалните мрежи преди 7 години. Според обвинението тя е отправяла „серийни обиди и клевети“ към Ердоган и „серийно подбуждала народа към вражда и разцепление“. В обвинителния акт се твърди, че тя е накърнила достойнството на Ердоган и е унижила турската република, както и военните структури на държавата. Всички тези деяния тя е осъществила през 2011-2012 г. в Туитър.

Проведеното днес в съда второ заседание са водеща новина в много турски медии. Пространството пред съда е било обсадено от множество хора с плакати в нейна подкрепа. Сред тях са депутати от РНП, артисти, синдикалисти и граждани.

Според заместника на Кафтанджъоглу в партията Мухарем Еркек делото е срещу свободата на мисълта и възгледите, и критиците на властта са мишена на обвиненията. „Вие можете да осъдите хората, да ги пратите в затвора, но няма как да хвърлите зад решетките техните мисли и виждания. Властта загуби Истанбул и сега търси отмъщение“, заяви Еркек пред насъбралото се множество.

Първото съдебно заседание се проведе точно 5 дни след изборната победа на кандидата на РНП на повторния вот от 23 юни. Следващата дата, на която 47-годишната Джанан Кафтанджъоглу ще се изправи пред магистратите, е 6 септември.