Русия призова Германия и ЕС да заемат твърда позиция срещу САЩ за Иран

Хайко Маас и Сергей Лавров

 

Руският външен министър Сергей Лавров призова ЕС и Германия да се изправят по-категорично срещу САЩ по въпроса за ядрената сделка с Иран. Той направи това изявление по време на среща с немския си колега Хайко Маас в четвъртък в рамките на форум на гражданското общество, който се провежда тази година в германския град Кьонигсвинтер, близо до Бон. По време на срещата между двамата ръководители на дипломацията на Русия и Германия бяха обсъдени редица въпроси, сред които и напрежението в Близкия изток. Лавров нарече ядрената сделка с Иран "пробив" за региона и обвини САЩ в нарушаването на международното право, като призова Германия и ЕС да вземат "по-принципна" позиция по въпроса. Маас от своя страна посочи, че Берлин все още се придържа към сделката и че изтеглянето на САЩ от нея е "необяснено".

Брюксел се опитва да спаси ядрената сделка, като създаде сложна бартерна схема за търговия с Иран, за да заобиколи осакатяващия ефект на американските санкции върху иранската икономика. Иран обаче намери това за недостатъчно и започна да обогатява повече уран, отколкото бе договорено с ядреното споразумение. Маас заяви, че тези действия на Иран не са приемливи. Но посочи, че без Москва не може да се намери отговор на редица международни въпроси.

Двамата външни министри обсъдиха и ситуацията в Украйна. Анексирането на Крим стана причина за известно охлаждане на отношенията между двете страни, след като ЕС наложи санкции на Русия. По-късно обаче германската дипломация предприе странни действия, като от една страна подкрепя санкциите срещу Москва, а от друга усилва политическите и икономическите връзки с Русия. Подкрепата за проекта „Северен поток-2“, който е критикуван остро от Вашингтон и Брюксел, е само върхът на айсберга. Берлин продължава да затопля отношенията с Москва, въпреки твърденията, че анексирането на Крим е незаконно, а провокативните действия на Москва в Източна Украйна противоречат на международното право. Германия също така твърди, че е притеснена от състоянието на човешките права в Русия, контрола над медиите, както и намесата в изборите в САЩ и други европейски страни.

На срещата с Лавров Маас заяви, че макар Германия и Русия да имат различни позиции по отношение на Източна Украйна и анексирането на Крим, двете страни трябва да "работят заедно на политическо ниво", за да намерят решения, като добави, че "конструктивното участие" на Русия е необходимо за решаване на международните въпроси. "Без Русия няма да намерим отговори на неотложните въпроси в световната политика," каза Маас.

Според политически наблюдатели Германия всъщност лобира за прокарване на руските интереси в Европа, а изборът на Урсула фон дер Лайен, приближена до канцлера Ангела Меркел, за председател на Европейската комисия на практика означава, че германското влияние в ЕС ще става още по-силно.