Путин иска възстановяване на връзките със САЩ и ЕС, санкциите на Запада потопяват Русия

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин е готов да поднови двустранния диалог с Вашингтон, както и да възстанови връзките със страните от ЕС. Това заявява той в интервю за италианския вестник „Кориере дела сера“, публикувано в навечерието на посещението му в Италия. Според политически наблюдатели желанието за затопляне на отношенията е резултат от санкциите на Запада, които удрят сериозно и без това немощната икономика на Русия, чийто брутен вътрешен продукт е по-малък от този на Италия Въпреки това обаче руският президент продължава с демагогията и в прав текст изрича откровени лъжи.

„Ние сме готови за конструктивни отношения с всички политически сили, получили мандат от европейските избиратели“, заяви той. Путин категорично отрича Русия да се е намесвала в европейските избори. Според него тази теза служи на някои европейски партии като обяснение за слабите резултати. Той също така отрича и намеса на Русия в американските президентски избори. Путин посочва, че разследването на специалния прокурор Робърт Мълър не е установило факти, потвърждаващи това и протестира срещу продължаващите санкции на САЩ по този повод. Думите му са откровена лъжа, тъй като в заключението си Мълър изрично посочва, че са открити доказателства за руска намеса в изборите.

Владимир Путин коментира и напрежението между Русия и Запада, ескалирало през последните месеци. Според него светът трябва да се откаже от „архаичните идеи на Студената война за сдържане“ и „възпиране“. Руският президент смята, че трябва да се създаде „нова система за сигурност, „единна и неделима“, която да се основава на принципите за неупотреба на сила и заплаха със сила, ненамеса във вътрешните работи на суверенни държави, мирно политическо уреждане на споровете“.

По темата за Украйна Путин заявява, че Киев трябва да започне да спазва Минските споразумения и да спре да нарича воюващите в Донбас „сепаратисти“. Той не уточнява как би желал да бъдат наричани проруските сили в Източна Украйна. По отношение на спазването на Минските споразумения Западът упреква именно Москва в нарушаването им и по този повод има наложени много санкции на Русия.

Путин дава това интервю за „Кориере дела сера“ само ден след като подписа закон за преустановяване от страна на Русия на Договора за ракетите със среден обсег. Това на практика означава, че руските ракети могат да стигнат до всяка европейска страна, предупреди преди време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Тагове