Пламналата руска подводница е шпионирала интернет

атомна подводница БС-136 "Оренбург", която е съпровождала АС-12

 

Пламналата на 1 юли руска подводница АС-12 е шпионирала интернет и е можела да унищожи Мрежата. При инцидента загинаха 14 души, а Москва в продължение на два дни бе засекретила дори имената им. Според изявление на Кремъл става дума за държавна тайна и затова било нормално част от информацията за инцидента да се крие от обществото. Включително имената на загиналите.  

Подозрителното мълчание от Москва обаче не попречи на външни експерти, западни и независими руски медии да се опитат да разбулят истината. Според редица публикации това изглежда е един от най-тайнствените проекти на руската военна индустрия. След инцидента Москва разпространи информация, че подводницата е извършвала проучвания по дъното на океана. Според американски военни експерти обаче мисията ѝ е била свързана с трансконтиненталните подводни кабели, за да следи комуникацията в интернет или да унищожи връзките в случай на конфликт. „По всичко изглежда, че тя е способна да наруши нормалното функциониране на системата SOSUS – това са хидроакустични сензори, разположени в морето между Гренландия и Великобритания“, е заключението на експертите.

Интернет връзките между Европа и Америка минават не само през сателити, но и през кабели, положени по дъното на океана. „Опасността е очебийна: който се добере до дигиталните артерии, може да шпионира. Преди всичко обаче е в състояние за кратко време да нанесе икономически щети за милиарди“, написаха западни медии.

В Западна Европа и САЩ почти нищо не се знае за тази подводница, често наричана „Лошарик“ по името на известен съветски анимационен филм от 70-те години. В интервю на Радио Свобода Дмитри Горенбург – военен експерт от вашингтонския аналитичен център CNA описва това, което специалистите знаят за подводната лодка: „Тя има необичайна конструкция и двоен корпус – външният е от титан, а вътрешният е изработен от няколко отделени една от друга сфери. Това не е пълноценна подводница и обикновено я транспортират други големи атомни подводници – от типа на „Оренбург“ или „Белгород“. Благодарение на ядрените си енергетични установки тя може да издържи дълго време под вода. Почти безшумна е. Според някои данни това е най-тихата подводница в руския арсенал“.

Според военни експерти именно връзката със съпровождащата пламналата лодка атомна подводница БС-136 "Оренбург" е спасила живота на оживелите в пожара моряци. АС-12 е била пусната на вода 3 години след трагедията с „Курск“ – подводницата, която потъна през 2000 г. и в която загинаха всичките 118 моряци. Инцидентът първоначално също беше скрит от обществото, което породи масово възмущение не само в Русия, но и в целия свят.

 

 

 

 

 

Тагове